IZOLACIJA-468X60-BANNER

Sedišta kompanija „Swatch“ i „Omega“

20.06.2013. | Dezzen

Japanski arhitekta Šigeru Ban (Shigeru Ban) otkrio je svoj pobednički projekat kampusa drvenih zgrada koje će smeštati sedišta kompanija koja proizvode satove Swatch i Omega u Bielu, Švajcarska.

Arhitekta će dodati tri nove zgrade koje će pratiti postojeće kancelarije kompanije Omega, stvarajući konsolidovani kampus i centar za posetioce koji obuhvata izložbene galerije, javne trgove i pešačku stazu pored reke.

Koristeći inženjerske tehnologije obližnjeg instituta za drvo, svaki od novih objekata biće izgrađen sa punom drvenom konstrukcijom. Konstrukcija stuba i grede će biti korišćena za muzejsku zgradu i Omega proizvodnu halu, dok će zgrada sedišta Swatch-a imati talasastu mrežnu konstrukciju od drveta.

„Želeo sam da projektujem nešto veoma posebno i naročito odgovarajuće za ovaj grad“, rekao je arhitekta Šiguru Ban prilikom predstavljanja projekata. „Znam da je grad Biel veoma poznat po svojim tehnologijama gradnje drvetom - on ima najsavremeniji institut koji se time bavi.“

Opisujući kako je konstrukcija za njegov Centar Pompidu-Metz testiran u Bielu, dodao je: „Drvo je jedini obnovljivi materijal za izgradnju na svetu. Ove zgrade će biti veoma važne, ne samo za kompaniju, nego i za stvaranje nove sredine, stvaranja repera za grad Biel.“

Muzejska zgrada će formirati centar kampusa i biće podignuta sa zemlje kako bi otvorila pristup ka novom ulaznom trgu. Zakrivljena forma sedišta kompanije Swatch će se granati ka muzeju, produžujući trg preko ulice.

Očekuje se da će projekat biti završen u leto 2015. godine. To će biti drugi projekat za kompaniju Swatch na kome je Ban radio, nakon što je završio projekat japanskog sedišta kompanije u Ginzi, Tokijo, 2007. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;