INFONET-468X60-BANNER

Nova zvanična rezidencija australijskog premijera

07.06.2013. | Gizmag

Zvanična rezidencija sadašnjeg australijskog premijera (poznata kao „The Lodge“) planirana je samo kao privremeni smeštaj kada je izgrađena davne 1925. godine. Kako bi obeležili ovogodišnju proslavu stogodišnjice Kanbere, Univerzitet Kanbere i Galerija australijskog dizajna pozvala je arhitekte da projektuju modernu zamenu ostarele, ali veoma poštovane rezidencije. Sidnejski biro Other Architects predložili su koncept „kuće koja se plavi“ (A House That Floods).

Biro Other Architects je sproveo neka istorijska istraživanja o poreklu Kanbere i otkrio da je planirana lokacija grada na praznom, isušenom jezeru inspirisana jednim ranijim predlogom umetnika i arhitekte Čarlsa Koultera (Charles Coulter). Koulterov projekat postavio je australijski glavni grad na uglavnom suvom, ali plavnom jezeru Džordž. Nepotrebno je reći, današnja lokacija Kanbere u blizini reke Molonglo je na kraju pobedila kao izabrana lokacija.

Međutim, biro Other Architects je bio dovoljno inspirisan sa Koulterovom vizijom, tako da su je koristili kao polazište za rezidenciju koja koristi obližnje jezero za nestajanje ili pojavljivanje čitavih delova zgrade po želji.

Gornja kuća rezidencije zauzima greben brda koji dominira na parceli, i njena namena je da bude domaćin državnicima. Donja kuća sadrži privatne rezidencije premijera, pored nekoliko apartmana za goste.

Odbranjiva zona je duboko skrivena u brdu, a koncept čak i poziva na isparivanje jezerske vode u formi oblaka koji će ugroziti satelitski nadzor, vazdušne napade ili paparace.

Najinovativnija karakteristika rezidencije jeste ceremonijalno područje u obliku amfiteatra koje se nalazi neposredno ispod površine jezera. Obično ispunjen vodom, prostor se dovodi u upotrebno stanje potiskivanjem vode koja ga ispunjava. Ova akcija plavi zemljište u blizini i odseca pešački pristup sa priobalja, a pored toga i prikriva donji dom od pogleda dok se ceremonije održavaju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;