Najzaptivenija stambena kuća na svetu

07.06.2013. | Jetson Green

Početkom ove godine, Akademija svetskih rekorda (World Record Academy) dodelila je titulu najzaptivenije kuće na svetu porodičnom domu u Dilingamu na Aljasci, Sjedinjene Američke Države.

U video snimku koji dokumentuje test curenja vazduha u otvorima ili na fasadi (blower door test - test kojim se ispituje zaptivenost objekta), vlasnici objekta, dr Tom Marsik i Kristin Donalson, koji su projektovali i izgradili ovu ekstremno izolovanu kuću, objašnjavajući svoju motivaciju da pomere granice zelenih građevinskih metoda. Blower door test, koji koristi specijalanu opremu za dobijanje najtačnijih očitavanja, stavlja zgradu pod pritisak i nakon toga meri protok koji je potreban za održavanje razlike u pritiscima.

Ključne energetske karakteristike u kući uključuju malu površinu (55,75 metara kvadratnih površine sa dve spavaće sobe i kupatilom), zidove debljine 72cm, ekstremno zaptiveni omotač zgrade (0.05 ACH50), ventilaciju preko uređaja za rekuperaciju toplote (HRV - Heat Recovery Ventilator). Većina toplote koja je potrebna kući potiče od unutrašnjih dobitaka toplote (od osvetljenja, uređaja, pasivnih solarnih metoda i telesne toplote).

Samo oko 130 litara lož-ulja je potrebno svake godine za postizanje razlike između unutrašnjih toplotnih dobitaka i potrebne toplote. Prozori su od trostrukog stakla, punjeni argonom sa fiberglas okvirima. Svi uređaji u kući su Energy Star rangirani, dok je osvetljenje od CFL (štedljivih) sijalica, a vodovodne instalacije su niskog protoka.

Iako dodatna izolacija košta oko 20.000 dolara od procenjenih troškova izgradnje od 169.500 dolara, vlasnici očekuju da će uštedeti oko 4.000 dolara godišnje na energetskim troškovima.

Dizajn kuće je zasnovan na edukativnom sredstvu koje je razvijeno u okviru Bristol bej kampus održivog energetskog programa Passiv Office, Univerziteta Ferbenks na Aljasci (UAF - University of Alaska Fairbanks), koji eksperimentiše sa izgradnjom energetski efikasnih zgrada. Marsik je docent za održivu energiju na Univerzitetu Ferbenks.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...