Stara crkva pretvorena u obdanište

04.06.2013. | Detail

Mnoge crkve na zapadnoj hemisferi doživljavaju opadanje u broju vernika i neke od njih se doživljavaju prenamenu funkcije. Crkva Svetog Sebastijana u Munsteru, Nemačka, je jedna takva crkva koja je našla priduženje životnog veka na uzbudljiv način - kao obdanište, što je funkcija za koja su mesta u velikoj potražnji.

Arhitektonski biro Bolles + Wilson su pokazali značajnu kreativnost u spašavanju bitnih elemenata postojeće arhitekture, kao što je njen neobično prelep, eliptični naos. U isto vreme oni su pronašli neočekivani prostor za novi program.

Značajna karakteristika projekta su zatvoreni prostori za igru. Iako oni spadaju u stari naos, oni su projektovani kao površine za spoljane klimatske uticaje. Stari zidovi od cigle su perforirani sa mrežom otvora od 500x500mm koji donose vazduh, obezbeđujući odličnu poprečnu ventilaciju, dok nove providne kupole na zamenjenom krovu donose prirodno osvetljenje. Deca će uvek biti suva, ali će imati utisak i uživati kao da su napolju.

Spoljašnja igrališta sadrže trkalište za automobile, kao i kućicu za igru koja takođe služi kao evakuacioni put iz unutrašnjih igrališta. Renoviranje i promena funkcija je donelo novi život u mnogo cenjenu zgradu, i nova društvena funkcija crkve je u potpunosti u skladu sa crkvenim vrednostima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...