Stari kameni ambar renoviran u eko kuću od nabijene zemlje

30.05.2013. | EKOkuće

Stari kameni ambar u gradu Ilov na severu Nemačke, renoviran je i postao je pravo mesto za život porodice koja brine o životnoj sredini.

Projekat renoviranja je osmislio arhitektonski biro Roswag Architekten koji je originalnoj strukturi od kamena dodao nove prostorije izrađene od nabijene zemlje. Struktura od nabijene zemlje sa izolacijom od konoplje modernizovala je stari kameni deo kuće koji je ostao autentičan.

Kuća sada ima brojne energetski efikasne i održive karakteristike. Orijentisana je prema istoku i zapadu, i koristi pasivno solarno grejanje i hlađenje uz dodatnu pomoć zidova od nabijene zemlje koji služe kao termička masa. Pomoću vlakana od konoplje koja su se koristila za izolaciju dodatno se smanjuje gubitak toplote. Solarni kolektori na krovu zagrevaju vodu koja se koristi za etažno podno grejanje. Instaliran je i sistem za sakupljanje kišnice koja se koristi za ispiranje toaleta, pranje veša i zalivanje bašte.

U novom delu kuće izrađenom od nabijene zemlje nalaze se kuhinja i dnevni boravak u prizemlju, i spavaće sobe na spratu. Stari ambar je odvojen je od novog dela kuće staklenim zidom, a novi krov spaja oba dela kuće u jednu strukturu.

Ovaj renovirani ambar je energetski veoma efikasan, koristi minimalnu količinu energije, a njegova gradnja tj. renovacija nije imala uticaja na životnu sredinu i sačuvao se deo prošlosti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...