Betonski stubovi mogu biti rešenje za više vetroturbine

28.05.2013. | Gizmag

Inženjeri sa Univerziteta u Ajovi (Iowa State University) misle da bi betonski stubovi mogli da budu ključ za izgradnju viših vetroturbina sa većim mogućnostima proizvodnje električne energije. Zamenom sa čeličnih na betonske stubove, smatra se da bi gornja granica visine stubova turbine mogla biti povećana od 80 do preko 100 metara.

„Definitivno smo dostigli granice čeličnih stubova“, smatra Šri Šritaran (Sri Sritharan), profesor inženjerstva na Univerzitetu u Ajovi. „Za povećanje čeličnog stuba od 20 metara biće potrebno značajno povećanje troškova, a time i industrija vetrogeneracije postaje polako neisplativa i počinje da se pita zašto se ne koristi beton.“

Kako bi odgovorili na to pitanje, inženjeri su koristili hidrauličku opremu za testiranje u Laboratoriji za konstrukcije Univerziteta u Ajovi kako bi videli da li bi šestougaoni delovi betonskog stuba mogli da izdrže 68.000lg bočnog opterećanja, što je 20 odsto više u odnosu na vršno opterećenje kod stubova vetroturbina ovih visina. Tim je testirao tri različita načina gradnje, od kojih su svi prošli graničnu vrednost.

Istraživači smatraju da će upotreba betona produžiti život vetroturbina, kao i da će olakšati transport zbog upotrebe manjih delova. Viši stubovi će omogućiti korišćenje dužih lopatica turbina, kao i žetvu energije iz manje burnih vetrova, što su sve faktori koji mogu povećati proizvodnju energije za 15 odsto.

„Ja definitivno mislim da smo sve bliži korišćenju ove tehnologije u industriji“, kaže Grant Šmic (na fotografiji iznad), inženjer koji je radio na istraživanju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...