MuCEM od Rudija Rićotija

28.05.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Fotograf Edmund Samner je otkrio prve fotografije filigranski obloženog Muzeja evropskih i mediteranskih civilizacija (MuCEM), delo francuskog arhitekte Rudija Rićotija (Rudy Ricciotti) koga je beogradska stručna javnost imala prilike videti na predavanju prošle godine prilikom obeležavanja 10 godina rada kompanije Lafarge u Srbiji. Muzej, smešten na obali Marseja, bi trebalo da se otvoriti narednog meseca.

Povezivajući se sa naznakom Marseja kao evropske prestonice kulture za 2013. godinu, MuCEM je jedan od nekoliko civilnih objekata koji se otvaraju ove godine i koji će biti posvećen istoriji i kulturi regije Mediterana.

Ornamentalna betonska fasada koja obavija spoljašnjost muzeja nalik čipkastom velu, ublažava prodor jakog mediteranskog sunca u dvosporatnoj zgradi muzeja. Nagnuta konzolna betonska staza proteže se 120 metara od krova zgrade do tvrđave Sv. Žan (tvrđave iz 17. veka koja će takođe imati muzejske postavke), a potom nastavlja do obližnje crkve Saint Lauren.

Arhitekta Rudi Rićoti, nosilac Nacionalnog ordena Legije časti, Komandant reda umetnosti i pisma i Nacionalnog ordena za zasluge, opsiuje objekat muzeja kao „vertikalnu kazbu“, pozivajući se na njegov položaj u luci. „Otvoren ka moru, on iscrtava horizont tamo gde se dve obale Mediterana sastaju“, kaže on.

Nova zgrada „od kamena, vode i vetra“ sastoji se od kocke površine 15.000 metara kvadratnih sa izložbenim prostorima na dva nivoa, auditorijumom kapaciteta 400 mesta, knjižare i restorana sa panoramskom terasom.  

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...