INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarne ćelije tankog filma mogu postati efikasnije zahvaljujući očima moljca

21.05.2013. | Gizmag

Kako bi videli u mraku, moljci moraju da koriste i najmanji deo svetlosti koje je dostupno, te su zbog toga njihove oči veoma nereflektivne. Ovaj kvalitet je kopiran u filmu koji može biti nanešen na solarnim ćelijama, i on pomaže u sprečavanju reflektovanja sunčeve svetlosti od njih pre nego što se ona iskoristi. Sada, novi film inspirisan očima moljca može dodatno da pomogne solarnim ćelijama da postanu efikasnije.

Film, koji je razvijen na Univerzitetu Severne Karoline (North Carolina State University) od strane tima naučnika predvođenih sa dr Či-Hao Čangom, dizajniran je da minimizira „smetnje tankih filmova“ u tankoslojnim solarnim ćelijama.

Mešanje tankog filma je ono što izaziva da benzin preuzme izgled duginih boja kada se pomeša sa vodom. Neka deo sunčeve svetlosti se reflektuje sa površine čistog benzina, dok neki više prodiru u njegovu površinu, ali se zatim reflektuju nazad kroz njega od površinu vode koja je ispod sloja benzina. Pošto dva izvora odbijene (reflektovane) svetlosti imaju različite optičke kvalitete, oni se mešaju jedan sa drugim kada su u kombinaciji - i na taj način se dobija efekat duge.

Ista vrsta fenomena se može desiti kada se bilo koji tanki, prozirni filmovi postave zajedno. U slučaju solarnih ćelija tankog filma, koje se sastoje od slojeva filmova, neki deo sunčeve svetlosti se praktično izgubi na svakom filmu gde se smetnje i mešanje javlja.

Kako bi sprečili ovakve pojave, Čangov tim je stvorio filmove sa ugrađenim kupastim nanostrukturama, slične onima koje se nalaze na očima moljca. Kada su prisutne na površini jednog filma, ove strukture su u stanju da prodru u donje strane filma koje su položene na njih, usklađujući ih zajedno skoro kao lego kockice. Kao rezultat toga, mnogo manje mešanja među filmova se dešava između njih. Ovaj proces se može ponoviti i kada se nekoliko slojeva filmova poslažu jedan iznad drugog.

Prema naučnicima, količina svetlosti reflektovane od strane jedne od ovih nanostrukturnih interfejsa je stoti deo iznosa reflektovane kod običnih interfejsa. Oni sada planiraju da primene ovu tehnologiju na solarnim uređajima, sa namerom ka komercijalnim aplikacijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;