INFONET-468X60-BANNER

Nova NASA baza oblikuje budućnost tehnologije zelene gradnje

17.05.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Nova NASA baza je projektovana od strane arhitektonskog biroa William McDonough + Partners kako bi otelotvorila duh NASA-e, dok istovremeno neguje saradnju, podržava zdravlje i blagostanje, i prevazilazi zahteve LEED Platinum sertifikacije sa sistemima koji će na kraju koristiti samo obnovljive izvore energije i sisteme zatvorene petlje za upravljanje vodama.

Egzoskletni pristup omogućava pristup za strukturalnu stabilnost tokom seizmičkih događaja, olakšava prodor svetlosti bez odsjaja i osenčenja, prirodnu ventilaciju i povezivanje sa otvorenim prostorom, kao i fleksibilnost radnog prostora sa enterijerom bez stubova.

Na vrhu dvospratne zgrade od 4.500 metara kvadratnih nalazi se gorivna ćelija i nizovi solarnih panela koji snabdevaju zgradu sa više energije nego što joj je potrebno, dok se višak energije šalje nazad u mrežu Ejms istraživačkog centra (Ames Research Centar) u Maunin Vjuu, Kalifornija. Gorivna ćelija, koja trenutno radi na prirodni gas, spremna je da se konvertuje na deponski gas kada izvor bude dostupan.

Izgrađena na lokaciji u konfiguraciji povezanih struktura koje su inspirisane sa obližnjim vetro-tunelom, sama izgradnja nije remetila postejeći okružni ekosistem i istorijsku šumu sekvoje. Oblik i konfiguracija zgrade omogućava da većina radnika u zgradi ima prirodno osvetljenje oko 80 do 90 odsto radnog vremena.

Centralni kompjuter optimizuje performanse zgrade i kontroliše osvetljenje, grejanje i hlađenje, koordiniše vremenskom prognozom sa zakazanim korišćenjem građevinskih objekata, prilagođavajući svoje formule kako bi učio sam od sebe na osnovu toga koliko je blizu postizanja željenih ciljeva.

„Kada smo pokazali performanse tehnologije, želeo sam da radim sa privatnim sektorom proizvođača“, rekao je Stiv Zornecer, pomoćni direktor NASA Ejms istraživačkog centra, misleći na napredni osmozni sistem filtracije vode koji reciklira otpadnu vodu za korišćenje kao sivu vodu. „Mi ćemo za njih licencirati tehnologije i dati im šansu da je dodatno razviju i pruže tržištu. Mi zaista možemo da donesemo napredne tehnologije za izgrađeno okruženje i napraviti razliku.“

Kao što je internet magazin GreenSource naveo: „Hjustone, imamo rešenje: Nova NASA baza koristi svemirsku tehnologiju kako bi odvela performanske zgrada na sledeći nivo. To je jedan veliki skok za zeleni dizajn.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;