INFONET-468X60-BANNER

Futuristički Mekdonalds u Gruziji

13.05.2013. | Gizmag

Projektovanje pumpa i restorana brze hrane nije najizazovniji i najkreativniji projekat, ali za gruzijskog arhitektu Girogija Kmaladžea (Georgi Khmaladze) jeste, jer njegov projekat može samo da proslavi evroazijski grad Batumi. Kmaladže je trenutno u završnoj fazi izgradnje nove benzinske pumpe i restorana brze hrane kompanije Mekdonalds u primorskom gradu u Gruziji.

Odvajajući se od tradicionalnog modela koji se koristi za većinu Mekdonalds restorana, arhitekta Kmaladže je stvorio futuristički dizajn strukture koja podseća na džinovski talas. Jedinstveni dizajn omogućava potpuno odvajanje benzinske stanice od restorana brze hrane.

Deo strukture dramatično visi iznad pumpe, pružajući zaklon vozačima, i takođe obezbeđuje da pumpa ostane van vidokruga ljudima u restoranu iznad. Imajući to u vidu, korisnici benzinske pumpe mogu olako pristupiti zatvorenom restoran preko priključenog prilaza.

Restoranu Mekdonalds se pristupa kroz zaseban ulaz u prizemlju koji se nalazi na suprotnoj strani zgrade, koji nadgleda okolna jezera koja se uvijaju oko lokacije. Kuhinja i uslužni prostori se nalaze u centralnom delu prizemlja, dok bočno stepenište vodi do oblasti za ručavanje na spratu. Ovaj odeljak pruža fenomenale poglede na urbani pejzaž, sa redom stolova koji se nalazi paralelno sa ogromnom otvorenom baštom.

„'Uzvišeni vrt', sistem zelenog krova od 600 metara kvadratnih, vraća prirodni ambijent koji je istrošen gabaritom objekta (što je skoro isto u veličini)“, rekao je arhitekta Giorgi Kmaladžea.

Benzinska stanica i zgrada Mekdonaldsa se dodatno odlikuju sa ugaonom staklenom fasadom, koju karakterišu niz staklenih panela koji odražavaju nebo i okolinu. „Ceo zid zavesa je pokrivena sa nisko emisionim staklenim panelima, a pored toga nalazi se i deo štampanog stakla koji je posebno dizajniran na takav način da se emituje manje direktne sunčeve svetlosti u prostoru restorana pri najvećem suncu u letnjim mesecima“, kaže Kmaladžea. „Takođe, postoji veliki svetlarnik, koji donosi svetlo u centralnom jezgru, koji bi inače zahtevao veštačko osvetljenje u toku dana.“

Estetski struktura izgleda više kao neka džinovska skulptura i na sreću ne podseća ni na koji način na legendardne zlatne lukove.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;