INFONET-468X60-BANNER

Najviši neboder u Mumbaiu je projektovan da „zbuni vetar“

07.05.2013. | Gizmag

Arhitektonski biro Adrian Smith and Gordon Gill Architecture (AS+GG) je predstavio planove za Carski toranj (Imperial Tower), koji će postati najviša zgrada u Mumbaiu i sigurno jedan od najvitkijih nebodera na svetu, tj. ako se uopšte izgradi.

Stambeni neboder sa 116. spratova, visine od 400 metara, ima karakterističan oblik, za koji iz biroa AS+GG kažu da je projektovan da „zbuni vetar“.

Ukupna površina od 76.722 metara kvadratna daje prostora za 132 apartmana, u rasponu od 195 do 1.115 metara kvadratnih u veličini. Kako se izveštava, na gornjim spratovima apartmani će zauzimati po dva sprata u celosti. Najviši apartmani će pružati odlične poglede na Arapsko more.

Sposobnost nebodera da izdrži udare vetra je pojačana sa nebeskim terasama (sky gardens) koje su projektovana da ublaže vrtložne vetrove koje se skupljaju oko nebodera.

Ekološki dodaci uključuju sistem sakupljanja kišnice, reciklažu otpadnih voda i spoljašnje oblaganje koje ograničava toplotni solarni dobitak. Možda najintrigantnija jeste činjenica da postoji mogućnost da se kuhinje i kupatila stanova prefabrikuju od strane lokalne fabrike.

Biro AS+GG ističe da iako je ovaj projekat pobednik u takmičenju, njegova budućnost uopšte nije sigurna. Biro je specijalizovan za projektovanje nebodera, što može da se vidi iz njihovih ranijih projekata za neboder Kingdom Tower u Saudijskoj Arabiji, kao i neboder Wuhan Greenland Center. Čini se da je neboder Kingdom Tower u pripremnoj fazi, dok je izgradnja Wuhan Greenland centra u toku, a očekuje se da će biti završena 2017. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;