BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Savremeni svetionik u Saudijskoj Arabiji

19.04.2013. | Inhabitat

Stojeći na ulazu u luku u blizini Univerziteta Kralja Abdulaha za nauku i tehnologiju u Saudijskoj Arabiji (KAUST) nalazi se KAUST Breakwater Beacon, savremena intrepretacija svetionika koji služi kao mesto okupljanja zajednice. Projektovan od strane biroa Urban Art Project (UAP), toranj visok 60 metara je saćasti obelisk izgrađen od prefabrikovanih betonskih blokova. Pored toga što ima ulogu doslovnog svetionika za univerzitet, kula je takođe prirodno hlađeni prostor za društvene događaje i proslave.

Univerzitet je angažovao australijski biro UAP da projektuje savremeni svetionik za univerzitet koji je projektovao biro HOK, i koji je otvoren još 2009. godine. Predvođeni Danijelom Tobinom, Metjuom Tobinom i Džejmijem Perovom, tim je osmislio rastuću kulu inspirisanu arapskom pomorskom tradicijom, regionalnim umetničkim delima i arhitekturom i koralim u obližnjem Crvenom moru.

Saćasti obrazac je stvoren korišćenjem prefabrikovanih betonskih blokova kako bi se formirala kolekcija šestougaonih sekcija. Unutra je prostorni atrijunm osvetljen prirodnom svetlošću zahvaljujući prigušenom senčećem efektu koji obezbeđuje omotač.

Zgrada takođe prirodno hladi sama sebe uz pomoć povetarca i efekta dimljaka, koji izvlači topao vazduh nagore i napolje, dok dovodi hladniji vazduh sa okeana. Noću je toranj osvetljen iznutra i sija kroz saćaste blokove, preuzimajući ulogu svetionika za brodove u toj oblasti. Biro UAP je imao pomoć biroa Bureau^Proberts u projektovanju, firme Norman Disney & Young za osvetljenje i firme Robert Bird Group za inženjering. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;