INFONET-468X60-BANNER

Plutajuća pasivna kuća

16.04.2013. | Inhabitat

Legendarni arhitekta Robert Ošac (Robert Oshatz) stvara ekološke rezidencije već skoro 40 godina. Njegovi elegantni, fascinantni projekti kao da poznaju granice dizajna, što se i može videti u njegovom poslednjem delu, pasivna „Fenel“ rezidencija koja pluta na reci Vilamete u Portlandu.

Sve je započelo kada je porodica Fenel kupila upražnjeni rečni dok kao lokaciju za svoju vikendicu iz snova. Arhitekta Ošac je transformisao industrijsko pristanište u niskoenergetsku kuću od 220 kvadratnih metara koja se zaista izdvaja duž reke.

Cela struktura je napravljena od lameliranih drvenih greda koje je Ošac naslagao i povezao kako bi napravio svoj složeni vrtložni i zaobljeni dizajn. Klasična lamlirana drvena građa (Glulam) je napravljena od više komada manjeg drveta koje je zalepljeno zajedno, umesto od velikog pojedinačnog komada drveta.

To ne samo da ga čini izuzetno svestranim, već i u velikoj meri smanjuje ukupnu količinu materijala koji se koristi. Lamelirano drvo je mnogo lakši građevinski materijal od drugih kao što su čelik i drvo, a takođe ga je lako proizvesti bez upotrebe mnogo energije.

Prostrani zid od stakla ne služi samo da pruži neverovatne poglede na reku. Staklo omogućava prodor sunčevih zraka u kuću, koji zauzvrat pružaju toplotu i prirodno osvetljenje tokom dana, pružajući prirodnu ventilaciju noću. Dvospratna kuća je svetla i otvorena, sa spavaćom sobom i kupatilom na gornjem nivou koji su zaklonjeni. Prizemlje obuhvata opsežan zajednički prostor za okupljanje i uživanje na reci.

Izgradnja kuće je zahtevala minimalne količine energije jer su montažni elementi transportovani rekom. Što je najvažnije, izgradnja nije poremetila atmosferu reke, koje je prirodno zaštićeno dobro. Sa ovim neverovatnim plutajućim domom, arhitekta Ošac je ponovo prkosio šansama, i bez problema integrisao predivni, moderni dom u njegovu okolinu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;