Nemačka revolucija u obnovljivim izvorima energije

11.04.2013. | EKOkuće

Širom Nemačke je u toku energetska revolucija. Na krajolicima se može videti sve veći broj vetroturbina, ali glavna razlika od do sada ustaljenog sistema je činjenica da njih nisu postavile velike energetske kompanije, već privatna lica, lokalne energetske zadruge ili lokalne zajednice.

U ruralnim područjima južne Nemačke sve je češća slika solarnih panela na stambenim zgradama, štalama i poljoprivrednim zemljištima. Dve trećine njih su u vlasništvu privatnih lica i farmera, a oko milion domaćinstava i malih investitora u Nemačkoj su postali proizvođači električne energije.

U pitanju je pokret koji je započeo mnogo pre nego što je Nemačka objavila odustajanje od nuklearne energije 2022. godine, i ciljeve koje je Angela Merkel postavila za razvoj obnovljivih izvora energije koji već sada zauzimaju više od 20% energetskog sektora države.

Trenutno u Nemačkoj postoji više od 130 tzv. bioenergetskih sela, a njihov cilj je da osiguraju toplotnu i električnu energiju iz lokalnih resursa za svakodnevne potrebe, kao i da jednog dana budu potpuno energetski nezavisna.

Pored toga, niz kompanija koje ne deluju u sektoru energetike, počelo je da razvija sopstvene sisteme i tehnologije za masovnu proizvodnju električne energije, kao što su kogeneracijska postrojenja za stambene zgrade. Naravno, velike korporacije će i dalje imati važnu ulogu u razvoju energetskog sistema Nemačke, ali sve je više grupa malih investitora koji su pravi pokretači u transformaciji prema decentralizovanom snabdevanju.

Sve je više ljudi koji žele da ostvare svoju nezavisnost u proizvodnji i potrošnji energije, s obzirom da se na energiju više ne gleda samo kao na robu koja ima cenu, već je ona postala način života i pokretač promena. Slično što se desilo sa prehrambenim tržištem, desiće se i sa energetskim - sve je veća potražnja za lokalno proizvedenom i održivom energijom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...