SAM robot koji se penje na neboder u potrazi za strukturalnim oštećenjima

27.03.2013. | Gizmag

Ako ste odgovorni za održavanje jedne dvadesetospratnice, ne bi ste samo stajali na zemlji i gledali u potrazi za strukturalni oštećenjima. Umesto toga angažovaćete specijaliste za proveru oštećenja, koji će se spustiti duž fasada zgrade na platformi ili uz pomoć opreme kao što to rade perači prozora. Međutim, kompanija FTD Highrise Inspection iz SAD-a sada koristi nešto za šta oni tvrde da je superiorna alternativa - robota za inspekciju nebodera, nazvanog SAM.

Robot se zapravno ne drži na fasadi zgrade nalik Spajdermenu, već umesto toga koristi prilagođeni krovni sistem. „Ovo nam omogućava da šaljemo žice sa strane zgrade“, kaže Filip Sobotka iz kompanije FTD. „Mi tada prikačimo robota na te žice i on se po njima penje. Kada dostigne vrh sistema za podizanje, on počinje svoju inspekciju spuštanjem na dole. On fotografiše zgradu koje se prenose na operatera na terenu. Robot nastavlja da to radi sve dok ne stigne do tla. Nakon završetka ovoga, mi ponovo postavimo sistem na drugo mesto i ponovimo isti proces.“

Korišćenjem kontrolne jedinice nalik tabletu, operater procenjuje svaku bežično prenesenu fotografiju, tražeći stvari kao što su pukotine, neispravne prozorske lajsne ili neke druge probleme. Kada primete neki problem, oni ne moraju da pamte poziciju problema na zgradi pošto je njegova lokacija snimljena na 3D mrežnoj mapi zgrade.

Dakle, zašto je SAM navodno bolji inspektor od ljudi?

Brzina je glavni razlog. Robotu je nedavno trebalo manje od dva dana da pregleda zgradu sa 2.000 metara kvadratnih spoljašnje površine. Prema kompaniji FTD, ovo bi trajalo nedeljama da su radili ljudi korišćenjem platforme ili konopca. Zbog činjenice da je SAM mnogo brži, inspekcijski troškovi su očigledno znatno niži.

Pored toga, robot fotografiše svaki kvadratni santimetar zgrade, i te fotografije se čuvaju za buduće potrebe. Dokle god operater gleda u fotografije temeljno, onda (u teoriji), ništa ne bi trebalo da mu promakne. Ako postoje sumnje nakon završetka inspekcije, pa, fotografije su i dalje dostupne za ponovni pregled u bilo kom trenutku.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


K.I.G.O.
K.I.G.O.
NOVI BEOGRAD
www.kigo.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

ADAM
ADAM
SUBOTICA
www.adams.rs

ALFATERM
ALFATERM
ČAČAK-LJUBIĆ
www.alfaterm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...