Kuća koja lebdi iznad bivše deponije na čeličnim štulama

20.03.2013. | Gizmag

Pored upotrebe održivih građevinskih materijala i inovativnih tehnika za uštedu energije, još jedan korak u smanjenju uticaja novog doma na životnu sredinu bi mogao biti izgradnja na zemljištu koje je nekada smatrano nepoželjnim za ljudsko stanovanje. Kuća „Like a Houseboat“ (Kao kuća na vodi) projektovana od strane arhitektonskog biroa Shipley Architects štiklira sve ove stavke, i karakterišu je čelične štule koje omogućavaju da ova jednoporodična kuća bude izgrađena na zemljištu lošeg kvaliteta koje je nekada bilo deponija.

Ova specifična kuća vrši povraćaj neprivlačnog zemljišta, u ovom slučaju deponiju i prikazuje novu mogućnost za održivi razvoj i na lokacijama koje su pre smatrane nepristupačnim i nepoželjnim. Međutim, zemljište za ovaj projekat bilo je nepraktično za podršku zgrade bilo koje značajnije veličini, pošto labavo zemljište ima neodgovarajuće nisku nosivost.

Postoji nekoliko potencijalnih rešenja za takav izazov, ali predlog koji je predložio biro Shipley Architects je bio jedinstven, nov i isplativ - projektantski tim je podigao kuću na čelične štule od 18 metara visine, koji su podržani sa betonskim stubovima. Rečeno je da je ovaj pristup umanjio uticaj izgradnje na zemljište.

Kao što možete videti na fotografijama, kuća se nalazi relativno blizu zemlje i deluje kao da lebdi iznad površine. Ovo u kombinaciji sa metalnom rampom nalik brodskim stepenicama koja pruža pristup kući, predstavlja inspiraciju za naziv kuće.

Biro Shipley Architects je inkorporirao nekoliko drvenih dasaka (5 sa 30 santimetara) - recikliranih iz poda stare kuće vlasnika - u glavni podni okvir, dok je tretirano drvo korišćeno ta obodni materijal. Geotermalni sistem za grejanje je takođe implementiran i on ima zadatak da održava prijatnu temperaturu uz minimalnu potrošnju energije.

Kuća od 138 metara kvadratnih je postigla LEED Platinum status i nalazi se u Dalasu, SAD, u kraju Urban Reserve - razvoj sa pedeset novih individualno projektovanih modenih kuća sa energetskom efikasnošću na umu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...