IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Koje su prednosti višekomornih PVC profila – KOMORE ŠTEDE PARE

05.09.2008. | Aluminijum&PVC

U današnje vreme moguće je napraviti zidove višekomornih pvc profila sa koeficijentom prolaza toplote od 0,4 w/m²k. ukoliko se želi postići ušteda u energiji, pojedine komore profila se mogu ispuniti ekspandiranim polistirenom ili poliuretanom.

Prvi ekstrudirani profil od tvrdog PVC-a se pojavio 1954. godine u Nemačkoj. Proizveden je u fabrici Trocal, kao jednokomorni profil. Vremenom je tehnologija proizvodnje profila znatno napredovala i ostvarena su mnoga poboljšanja u proizvodnji fasadnih prozora i vrata. Tako su se na tržištu pojavili pored jednokomornih i dvokomorni, trokomorni, četvorokomorni, petokomorni i šestokomorni profili. Danas su neke od komora punjene izolacionim materijalima i zbog smanjenja toplotnih gubitaka, odnosno, uštede u energiji, a u zavisnosti od zimskog ili letnjeg vremenskog perioda. Pri ovim razmatranjima je veoma važno uzeti u obzir statičko opterećenje koje se postiže odgovarajućim čeličnim ojačanjima. Treba imati u vidu da je modul elastičnosti čelika 200.000 MPa, a tvrdog PVC-a 2.500 MPa. Kako je njihov međusobni odnos oko 80, malo povećanje aksijalnog momenta inercije ima isto tako malo uticaja na statički otpor fasadnih prozora i vrata. Povremeno prisutne energetske krize su prouzrokovale potrebu za štednjom, a to je imalo presudnog uticaja na konstrukciju prozorskih profila sa minimalnim gubitkom energije. Koeficijenti prolaza toplote za profile od tvrdog PVC-a su prikazani u tabeli 1.

Termoizolaciona stakla

Pored poboljšanja u konstrukciji prozorskih profila, vrlo važan aspekt obuhvataju nove verzije termoizolacionih vrsta stakala. Nova, moderna termoizolaciona stakla omogućavaju značajno smanjenje prenosa toplote. Komercijalno je danas moguće dostići vrednost koeficijenta prolaza toplote i do 1,0 W/m²K. Ovako mala vrednost koeficijenta prolaza toplote je ostvarena smanjenjem toplotne provodljivosti materijala, što automatski ima za posledicu smanjenje gubitaka energije, kao i eliminisanje kondenzacije na unutrašnjoj strani stakla, povećanjem temperature istog i "bežanjem" od tačke rose.

ELIMINISANA KOROZIJA

Višekmorni PVC profili su dali veliki doprinos ne samo u uštedi energije, već i u pogledu konstruktivnih rešenja. Tako na primer, drenažni otvor je nezavisan sa vlagom, čime je izbegnuta pojava korozije. Sa primenom višekomornih prozorskih profila omogućena je veća temperaturna razlika zmeđu unutrašnje i spoljne površine, čime je omogućen veći efektivni prostor za korišćenje.

Sa standardnom vrstom stakla (4/15/4) postižu se relativno visoki koeficijenti prolaza toplote (2,94 W/ m²K). Da bi se izbegli tzv."toplotni mostovi", potrebno je izjednačiti stoje moguće više toplotnu otpornost određenih prozorskih elemenata. U svakom slučaju, primenom višekomornih profila i termoizolcionog stakla sa nižom emisijom toplote, ovi problemi su eliminisani. Da bi se postigla uniformna temperatura i ravnomerna razmena toplote potrebno je podesiti elemente prozora sa karakteristikama zidova.

Punjenje poliuretanom

Za druge klimatske zone u današnje vreme moguće je napraviti zidove sa koeficijentom prolaza toplote od 0,4 W/ m²K. Ukoliko se želi postići ušteda u energiji, pojedine komore profila je potrebno ispuniti sa ekspandiranim polistirenom ili poliuretanom. Na ovaj način se može postići koeficijent prolaza toplote od 0,8 W/ m²K. Ukoliko se ovo postigne, a to je danas realna mogućnost, karakteristike prozora se približavaju onim koji važe za okolne zidove. Međutim, ovo rešenje prouzrokuje znatno veće proizvodne troškove, tako da je potrebno uraditi ekonomsku analizu. Bazirano na merenjima Instituta za ispitivanje materijala Srbije, u pogledu uštede energije na školskim i rezidencijalnim objektima, glavni gubitak energije sa aspekta prozorskih profila je visoka vazdušna propustljivost.

TABELA 1
  Vrsta profila K (W/m²K)
  Dvokomorni 1,89
  Trokomorni 1,37
  Četvorokomorni 1,21
  Petokomorni 1,12
  Šestokomorni 1,10

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;