Škola u Los Anđelesu dobija ogromni solarni zid

11.03.2013. | Gizmag

Nedavno završena srednja škola „Green Dot Animo Leadership High School“ u Los Anđelesu, projekat biroa Brooks + Scarpa, jasno prikazuje svoje zelene akreditive. Novu javnu škola za 500 učenika karakteriše velika južna fasada pokrivena sa 650 solarnih panela, koji ne samo da pomažu u štitenju zgrade od sunca, već i sakuplja procenjenih 75 odsto potrebne energije potrebne za napajanje škole.

Prema birou Brooks + Scarpa, kombinovane održive strategije škole „će smanjiti emisiju ugljenika za preko 1,36 miliona kilograma“, što se prevodi na ekvivalent godišnjih emisija iz više od 1.000 automobila.

U projektu koji takođe inkorporira pasivne solarne principe, arhitekte su se odlučile da se udalje od stvaranje tradicionalne velike blokovske strukture, i izabrali da umesto toga izgrade školu oko velikog unutrašnjeg dvorišta. Ovaj dizajn pomaže poboljšanju količine prirodnog svetla i ventilacije koja može ući u strukturu, ograničavajući potrebu za dodatnim unutrašnjim osvetljenjem i klimatizacijom.

Tamo gde spoljašnjost škole nije prekrivena sa solarnim panelima, rebrasti brisoleji su postavljeni i oni vizuelno povezuju školu sa okruženjem i omogućavaju osoblju da kontroliše prodor svetlosti u objekat.

Srednja škola „Green Dot Animo Leadership High School“ sa površinom od 4.970 metara kvadratnih je završena po ceni od 17,3 miliona dolara.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...