INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novo ruho starog skladišta

01.03.2013. | Pogledaj

Vek i po stara četvrt Roterman u starom gradskom jezgru Talina nekada je bila živahno industrijsko područje i centar prehrambene industrije. Mnoge od zgrada unutar četvrti još uvek su dobro očuvane i uglavnom zaštićene kao kulturna dobra. Rešenja o zaštiti koja sakupljaju prašinu u fiokama konzeravtorijskih zavoda, kao i povremena sanacija konkretnih oštećenja, nisu sama po sebi dovoljna da bi određena građevina odolela zubu vremena (i to talinske gradske vlasti vrlo dobro znaju).

Stare građevine najefikasnije se „štite“ od propadanja promišljanjem dostojne namene, koja nije u suprotnosti s njihovim spomeničkim vrednostima i koja će omogućiti održivo korišćenje zgrade, ali i inicirati revitalizaciju okolnog prostora.

U četvrti Roterman, između starih industrijskih zgrada obloženih kamenom, uglavnom vapnenačkog podrekla, smestilo se i jedno upravo dovršeno zdanje – novo skladište brašna, koje sledi navedenu logiku. Arhitektonski biro Hayashi – Grossschmidt Arhitektuur svojim projektom nastojao je, pre svega, da zaštiti postojeću zgradu, ali i da formira novi gradski prostor kao novu žarišnu tačku četvrti.

Sam kompleks skladišta sastoji se od tri volumena: stare postojeće zgrade (koja je funkciju skladišta brašna prevazišla još početkom prošlog veka) na koju su dodata dva sprata, novog objekta – monumentalnog kubusa i atrijuma koji ih međusobno povezuje. Dok je prizemlje namenjeno za prodaju, prostori na spratovima uglavnom su rezervirani za poslove administracije.

„Nastojali smo se povezati sa istorijskim karakterom četvrti i dodatno ga naglasiti kroz upotrebu materijala, ali i kroz stvaranje novih odnosa prema spoljašnjem prostoru“, kaže iz biroa HGA. Velika pažnja data je artikulaciji same fasade, koja je poslužila kao neka vrsta „komunikacijskog zida“ između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.

Odnos površina prozora i zidova, koji je karakterističan za industrijske zgrade, je izuzet. Prozori se pojavljuju u tri veličine: manji prozori, dimenzija 75x75cm imaju za cilj uokviriti pogled i omogućiti prozračavanje prostora; prozori dimenzija 2x2m su referenca na „merilo čoveka“, dok oni koji se protežu kroz celu visinu etaže pružaju panoramski pogled na novonastali trg i na staro gradsko jezgro.

Kao glavni materijal u oblikovanju fasade upotrebljen je korten – specijalna vrsta čelika koji izgleda kao da je rđav, a u stvari je hemijski tretiran pri čemu dobija takav ton, dok je na pravu rđu potpuno otporan.

Arhitektonski biro HGA ovim projektom nastojao je „odati počast industrijskoj prošlosti četvrti Roterman“, a jesu li u tome uspeli, procenite sami.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;