INFONET-468X60-BANNER

„Grey to Green“ podne ploče vraćaju prirodu u gradove

18.02.2013. | Gizmag

Iako sve više nas odlučuje da živi u gradovima, to ne znači da smo izgubili našu ljubav prema zelenim otvorenim prostorima. Popularnost parkova i oblasti koje nisu u potpunosti preuzete urbanim razvojom sugeriše da nismo izgubili žudnju za nečim drugim osim veštačkih materijala. Koncept mlade dizajnerke Karoline Bram (Caroline Brahme) „Grey to Green“ (sivo u zeleno) je osmišljen da doda deo prirodnih boja u urbane sredine.

„Grey to Green“ je veoma jednostavna ideja za koju se zapitate kada je vidite kako niko nije ranije osmilio to. To su u suštini ploče sa rupama koje su ugrađene u njih. Ove rupe mogu biti ispunjene sa zemljom, omogućavajući da biljke ili trava raste iz njih.

Priroda već pokušava da preotme puteve i trotoare gurajući zelenilo kroz njih, pa čak i stvaranjem pukotina u površinama. „Grey to Green“ proglašava primirje sa Majkom prirodom, dajući joj prostor da koegzistira sa nama čak i najtežim okruženjima.

Dizajnerka Bram je uključila nekoliko različitih dizajna u njen koncept, sa različitim brojem otvora koji omogućavaju različite količine i vrste vegetacije da rastu. Ovo doprinosi lakom prilagođavanju, jer su sada gradski planeri u stanju da integrišu ovaj proizvod u svim postojećim popločanim površinama. Ovo ima potencijal da pretvori urbani pustoš u, ako ne u zelenu i prijatnu površinu, onda barem u lepše okruženje.

Svaka ploča „Grey to Green“ košta oko 10 evra, mada konačna cena zavisi od izbora konkretnog dizajna.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;