INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Grey to Green“ podne ploče vraćaju prirodu u gradove

18.02.2013. | Gizmag

Iako sve više nas odlučuje da živi u gradovima, to ne znači da smo izgubili našu ljubav prema zelenim otvorenim prostorima. Popularnost parkova i oblasti koje nisu u potpunosti preuzete urbanim razvojom sugeriše da nismo izgubili žudnju za nečim drugim osim veštačkih materijala. Koncept mlade dizajnerke Karoline Bram (Caroline Brahme) „Grey to Green“ (sivo u zeleno) je osmišljen da doda deo prirodnih boja u urbane sredine.

„Grey to Green“ je veoma jednostavna ideja za koju se zapitate kada je vidite kako niko nije ranije osmilio to. To su u suštini ploče sa rupama koje su ugrađene u njih. Ove rupe mogu biti ispunjene sa zemljom, omogućavajući da biljke ili trava raste iz njih.

Priroda već pokušava da preotme puteve i trotoare gurajući zelenilo kroz njih, pa čak i stvaranjem pukotina u površinama. „Grey to Green“ proglašava primirje sa Majkom prirodom, dajući joj prostor da koegzistira sa nama čak i najtežim okruženjima.

Dizajnerka Bram je uključila nekoliko različitih dizajna u njen koncept, sa različitim brojem otvora koji omogućavaju različite količine i vrste vegetacije da rastu. Ovo doprinosi lakom prilagođavanju, jer su sada gradski planeri u stanju da integrišu ovaj proizvod u svim postojećim popločanim površinama. Ovo ima potencijal da pretvori urbani pustoš u, ako ne u zelenu i prijatnu površinu, onda barem u lepše okruženje.

Svaka ploča „Grey to Green“ košta oko 10 evra, mada konačna cena zavisi od izbora konkretnog dizajna.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;