INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Aditiv koji sprečava stvaranje leda na putevima

21.02.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Kako bi se izbeglo stvaranje leda na putevima i korišćenje soli na bazi hlorida za njegovo otapanje, naučnici su razvili zeleniju i efikasniju alternativu koja bi mogla da se umeša direktno u asfalt i ostane aktivna godinama.

Zaleđen put

So otapa sneg i led, ali oštećuje puteve i vozila (Foto: Pixabay)

Poznato je da so koja se posipa da bi se led otopio oštećuje puteve, izaziva koroziju na vozilima i šteti životnoj sredini ulazeći u vodotokove.

Naučnici sa kineskog Univerziteta za nauku i tehnologiju Hebei pokušavaju da reše ove probleme. Tako je razvijena so na bazi acetata bez hlorida. Ona je daleko manje štetna za životnu sredinu, manje je korozivna, a efikasna je i na nižoj temperaturi.

Kada su istraživači pomešali ovu so sa surfaktantom, silicijum dioksidom, natrijum bikarbonatom i šljakom iz visoke peći dobili su fini prah. Zatim su čestice tog praha obložili rastvorom polimera, stvarajući mikrokapsule.

Deo mineralnog punjenja u konvencionalnoj asfaltnoj mešavini zamenjen je ovim kapsulama i testiran na auto-putu. Razultati su pokazali da se sneg koji je padao na put neprekidno topio, a tačka smrzavanja vode snižena je sa OºC na -21ºC.

Laboratorijskim ispitivanjima procenjeno je da bi ploča kolovoza debljine 5cm nastavila da oslobađa kapsule soli sedam do osam godina, održavajući put čistim.

Istraživanje je objavljeno u časopisu ACS Omega.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;