INFONET-468X60-BANNER

Aditiv koji sprečava stvaranje leda na putevima

21.02.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Kako bi se izbeglo stvaranje leda na putevima i korišćenje soli na bazi hlorida za njegovo otapanje, naučnici su razvili zeleniju i efikasniju alternativu koja bi mogla da se umeša direktno u asfalt i ostane aktivna godinama.

Zaleđen put

So otapa sneg i led, ali oštećuje puteve i vozila (Foto: Pixabay)

Poznato je da so koja se posipa da bi se led otopio oštećuje puteve, izaziva koroziju na vozilima i šteti životnoj sredini ulazeći u vodotokove.

Naučnici sa kineskog Univerziteta za nauku i tehnologiju Hebei pokušavaju da reše ove probleme. Tako je razvijena so na bazi acetata bez hlorida. Ona je daleko manje štetna za životnu sredinu, manje je korozivna, a efikasna je i na nižoj temperaturi.

Kada su istraživači pomešali ovu so sa surfaktantom, silicijum dioksidom, natrijum bikarbonatom i šljakom iz visoke peći dobili su fini prah. Zatim su čestice tog praha obložili rastvorom polimera, stvarajući mikrokapsule.

Deo mineralnog punjenja u konvencionalnoj asfaltnoj mešavini zamenjen je ovim kapsulama i testiran na auto-putu. Razultati su pokazali da se sneg koji je padao na put neprekidno topio, a tačka smrzavanja vode snižena je sa OºC na -21ºC.

Laboratorijskim ispitivanjima procenjeno je da bi ploča kolovoza debljine 5cm nastavila da oslobađa kapsule soli sedam do osam godina, održavajući put čistim.

Istraživanje je objavljeno u časopisu ACS Omega.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;