INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Titanijumska katedrala polarne svetlosti u Artičkom krugu

13.02.2013. | Gizmag

Međunarodni arhitektonski biro Schmidt hammer lassen je u ponedeljak najavio inaguraciju Katedrale polarne svetlosti u Alti, Norveška, koja se nalazi nekih 500 kilometara unutar Arktičkog kruga. Metalni spiralni oblik zgrade, koji je zapravo presvučen titanijumom, gotovo liči na komad industrijskog, a ne arhitektonskog dizajna.

Godine 2001, grad Alta je pokrenuo konkurs za novu crkvu koja bi takođe bila arhitektonska ikona regiona. Biro Schmidt hammer lassen je odgovorio na poziv, i u saradnji sa biroom Link Arkitektur je stvorio ovaj neobičan projekat.

Glavni korpus zgrade se spiralno izvija u nivoe koji se sa porastom visine smanjuju i na kraju kulminira u cevasti toranj, sa zvonikom 47 metara iznad tla. Dnevno svetlo ulazi u zgradu preko vitkih duguljastih prozora koji su raspoređeni nalik crnim dirkama crkvenih orgulja.

Katedrala pokriva površinu od 1.917 metara kvadratnih i smešta kongregaciju od 350 ljudi, iako crkva takođe uključuje i administrativne oblasti, izložbeni prostor i učionice.

Titanijum ima nekoliko osobina koje ga čine poželjnim, pa i praktičnim građevinskim materijalom. On je jak, relativno lak, sjajan i otporan na koroziju. Ove poslednje karakteristike su bile od posebnog značaja za projektante, pošto katedrala za cilj ima da bukvalno odražava auroru borealis.

„Katedrala odražava, kako bukvalno i metaforično, polarnu svetlost: eterična, prolazna, poetska i lepa“, rekao je Džon F. Lasen (koji stavlja lassen u nazivu biroa Schmidt hammer lassen). „Izgleda kao usamljena skulptura u interakciji sa spektakularnom prirodom.“

Ali pre nego što stvorimo utisak da je titanijum čudo od građevinskog materijala, on ima svoje negativne strane. Ovaj metal se ne nalazi u prirodi u elementarnom stanju, i jako je teško i skupo proizvesti ga. Fasadno oblaganje od titanijuma je intenzivno korišćeno na Gugenhajm muzeju u Bilbau.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;