INFONET-468X60-BANNER

Solarna ćelija sa trostrukim spojem može da probije barijeru od 50 odsto konverzije

18.01.2013. | Gizmag

Trenutni svetski rekord efikasnosti za solarnu ćeliju sa trostrukim spojem je 44 odsto, ali saradnja između Mornaričke istraživačke laboratorije SAD-a (U.S. Naval Research Laboratory), Kraljevskog koledža u Londonu i kompanije "MicroLink Devices Inc." je dovela do dizajna višespojne fotonaponske ćelije koja može probiti barijeru od 50 odsto ekfikasnosti konverzije u koncentrisanom solarnom osvetljenju.

Najbolji primeri tradicionalnih silicijumskih solranih ćelija trenutno imaju oko 25 odsto efikasnosti, dok su višespojne čelije postigle više od 40 odsto. Višespojne solarne ćelije sadrže nekoliko slojeva poluprovodnika naslagani jedni na druge, od koga je svaki dizajniran da apsorbuje različite talasne dužine svetlosti, čime se povećava njihova efikasnost. Na vrhu ćelije, poluprovodnik apsorbuje kratkotalasno zračenje, dok se dugotalasna apsorbuje od strane nižih slojeva.

Ključ za novu višespojnu solarnu ćeliju je bilo identifikovanje onoga što je poznato kao "InAlAsSb kvaternarnih legure" kao materijal od koga može da se napravi rešetka uparena sa podlogom od indijum-fosfida (InP). Te legure, koje se koriste u višespojnoj solarnoj ćeliji, bi mogle da postignu maksimalnu direktnu konverziju od 1,8 elektron volti (eV), što je više nego kod uobičajeno korišćenih materijala koji rezultiraju u maksimalnih 1,4 eV.

"Ovo istraživanje je proizvelo novu, realno ostvarivu, rešetkastu, višespojnu solarnu ćeliju sa potencijalom da probije barijeru od 50 odsto ekfikasnosti konverzije u koncentrisanom solarnom osvetljenju", rekao je fizičar Mornaričke istraživačke laboratorije, dr Robert Volters (Robert Walters). Tehnologija će biti razvijena u naredne tri godine uz finansiranje Američkog Ministarstva energetike (DoE).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;