PRIJAVA-468X60-BANNER

Naftni silos pretvoren u javni prostor

16.01.2013. | Architect Magazine

Kako se lučki gradovi šire, industrijske aktivnosti u blizinu urbanih centara, posebno duž obale, imaju tendenciju da budu zamenjene sa više profitabilnijim stambenim i komercijalnim sadržajima. Povremeno, strukture koje se nalaze u okviru ovih industrijskih pejzaža se čuvaju i njihova namena se menja kako bi se uklopile u novi program zajednice.

Česta je pojava videti bivša skladišta i silose pretvorene u višeporodične stabene objekte, na primer, iako takve rekonstrukcije mogu zahtevati značajne investicije. Alternativni pristup ponovne upotrebe takvih objekata je njihovo prilagođavanje u naseljiva umetnička dela.

Predlog firme "Lighting Design Collective" da transformiše zapostavljeni naftni silos u Helsinkiju u javni prostor koji je svetlom aktiviran je provakativan primer. Firma iz Madrida je osvojila međunarodni konkurs za obnovu ove strukture visine 17 metara i prečnika od 36 metara, koji će biti perforiran sa nizom malih otvora i ukrašen sa mrežom od 1.250 LED dioda.

Obojen u zagasito crvenoj boji u enterijeru, silos će svetleti tokom dana zahvaljujući hiljadama svetlosnih izvora. Noću će se LED diode paliti i osvetljivati prostor prema senzorima koji su podešeni da detektuju preovlađujuće vetrove, oponašajući jata ptica.

Prema direktoru firme "Lighting Design Collective" Tapiju Rosenijusu (Tapio Rosenius): "Trajna fascinacija složenog kretanja svetlosti i neverovatne lokacije uz more učiniće ovaj prostor očaravajućim iskustvom za posetioce i stanovnike Helsinkija."

Ovaj primer adaptacije napuštenog silosa u svetlosnu instalaciju prikazuje ubedljiv pristup očuvanju fizičke istorije gradova. Ovde je napuštena struktura transformisana u smislen, upotrebljiv prostor putem minimalnog, ali ipak sofisticiranog načina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;