Naftni silos pretvoren u javni prostor

16.01.2013. | Architect Magazine

Kako se lučki gradovi šire, industrijske aktivnosti u blizinu urbanih centara, posebno duž obale, imaju tendenciju da budu zamenjene sa više profitabilnijim stambenim i komercijalnim sadržajima. Povremeno, strukture koje se nalaze u okviru ovih industrijskih pejzaža se čuvaju i njihova namena se menja kako bi se uklopile u novi program zajednice.

Česta je pojava videti bivša skladišta i silose pretvorene u višeporodične stabene objekte, na primer, iako takve rekonstrukcije mogu zahtevati značajne investicije. Alternativni pristup ponovne upotrebe takvih objekata je njihovo prilagođavanje u naseljiva umetnička dela.

Predlog firme "Lighting Design Collective" da transformiše zapostavljeni naftni silos u Helsinkiju u javni prostor koji je svetlom aktiviran je provakativan primer. Firma iz Madrida je osvojila međunarodni konkurs za obnovu ove strukture visine 17 metara i prečnika od 36 metara, koji će biti perforiran sa nizom malih otvora i ukrašen sa mrežom od 1.250 LED dioda.

Obojen u zagasito crvenoj boji u enterijeru, silos će svetleti tokom dana zahvaljujući hiljadama svetlosnih izvora. Noću će se LED diode paliti i osvetljivati prostor prema senzorima koji su podešeni da detektuju preovlađujuće vetrove, oponašajući jata ptica.

Prema direktoru firme "Lighting Design Collective" Tapiju Rosenijusu (Tapio Rosenius): "Trajna fascinacija složenog kretanja svetlosti i neverovatne lokacije uz more učiniće ovaj prostor očaravajućim iskustvom za posetioce i stanovnike Helsinkija."

Ovaj primer adaptacije napuštenog silosa u svetlosnu instalaciju prikazuje ubedljiv pristup očuvanju fizičke istorije gradova. Ovde je napuštena struktura transformisana u smislen, upotrebljiv prostor putem minimalnog, ali ipak sofisticiranog načina.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?