INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

MuMAC - Muzej aparata za kafu u Milanu

15.01.2013. | Detail

Najvažniji profesionalni proizvođač aparata za kafu na svetu "Gruppo Cimbali" proslavlja stogodišnjicu poslovanja sa sopstvenim muzejom. Suština nove arhitekture jeste zgrada koja je ranije korišćena kao skladište, unutar koje se nalaze izložbeni prostor i praktični otvoreni prostor pogodan za događaje i izložbe koje slave i veličaju kulturu kafe. Unutar 1.800 metara kvadratnih, MuMAC muzej - delo arhitektonskih biroa Arkispazio i V12 Design, pripovedava priču koja obuhvata preko 100 godina istorije ovih običnih predmeta.

Fasade muzeja su obložene sa delikatnom tehnološkom tehnikom: "LaCimbali crvena" panelima kompozitnog materijala koji stvaraju vijugav zagrljaj koji je inspirisan tokom arome koja se podiže iz šolje za kafu, dok noću pažljivo dizajnirano osvetljenje stvara upadljivu pozadinsku mrežu svetlosti koja evocira živu energiju unutar muzeja.

Unutrašnja bašta je ograničena sa ovim zidovima u boji kafe i obeležena je sa devet stabala koji je razdvajaju u 10 jednakih prostora: Deset decenija veka koji simbolizuju život i dostignuće Cimbali kompanije. Područje muzeja nudi izložbeni prostor podeljen u šest istorijskih perioda od početka 20. veka do danas.

Područje nazvano "Prve godine" karakteriše spušteni plafon i posteri iz Art Deko perioda. Izložba "Doba racionalizma" obuhvata ozbiljnu fašističku kolonadu i strogu mrežu ortogonalnih linija koje identifikuju rasporede mermernih vitrina.

U oblasti posvećenoj kulturi 50-ih i 60-ih godina ("Izum poluge") posetioci mogu videti rekonstruisani bar i konzolnu strukturu koja podržava mašine tog perioda, gde zahvaljujući pažljivo postavljenim ogledalima, posetioci mogu da uživaju u svim stranama ovih divnih kafe-aparata.

Karakteristična kolekcija dizajnerskih remek dela kasnih 60-tih i 70-tih izlaže se pod sloganom "Pod barjacima dizajna". Veliki majstori dizajna su dizajnirali kultne kafe aparate u ovim decenijama, tako da su ovi aparati stvarne dizajn ikone.

Galerija pod nazivom "Novi milenijum" krije izložbene stalke presvučene u belu smolu koje glatko izlaze iz poda koji je podjednako obložen belom smolom: Ovo područje prikazuje najsavremenije aparate, one koje su dizajnirani sa sve brže društvo. Ova prostorija ima punu visinu plafona i zidovi su obojeni u jarko crvenu boju. Sveukupno, muzej predstavlja jedinstvenu priliku za upoznavanje ovog izvanrednog puta koji su aparati za kafu prošli tokom ovih poslednjih stotinu godina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;