PRIJAVA-468X60-BANNER

Veća efikasnost vetroturbina uz lopatice pokrivene tkaninom

06.12.2012. | Gizmag

U pokušaju da pomogne neumoljivom maršu ka efikasnijoj energiji vetra, kompanija General Electric Power and Water je razvila novu lopaticu za vetroturbinu pokrivenu tkaninom koja ima izglede da će značajno smanjiti troškove proizvodnje vetroturbina, istovremeno omogućavajući veću veličinu lopatica i lakši transport.

Projekat Dženeral elektriksa zahteva čvrsto obmotavanje arhitektonske tkanine oko metalnog okvira kako bi se stvorila održiva lopatica vetrenjače. Prema rečima kompanije, takav dizajn treba da omogući prečnike rotora koji prelaze 120 metara, što je podvig koji generalno nije praktičan za široko korišćene lopatice od fiberglasa.

Favorizovanje tkanine umesto fiberglasa takođe može da smanji troškove proizvodnje lopatice vetroturbina za impersivnih 25 do 40 odsto. Uistinu, GE zaista misli da će ova tehnologija na kraju omogućiti da energija vetroturbina bude ekonomična kao fosilno gorivo, bez državnih subvencija.

"GE razvija naprednu tehnologiju vetroturbina koja može biti suština naše čiste energetske budućnosti", rekla je Vendi Lin, glavni inženjer u General Electrics-u i vođa ARPA-E projekta. "Tkanina koju mi razvijamo će biti jaka, fleksibilna i lakša za postavaku i održavanje. Ona predstavlja čist put činjenja vetroenergije još više konkurentnijom sa fosilnim gorivima."

Dodatne prednosti ove tkane tehnologije koje je kompanija GE navela uključuju životni vek od 20 godina, tokom kog nije potrebno redovno održavanje, kao i olakšani transport, sa mogućom montažom lopatica na licu mesta.

Predlog GE je bio jedan od 66 predloga transforamtivne energije koji su dobili stipendiju od Agencije za napredno istraživanje projektima (ARPA-E - Advanced Research Projects Agency) Ministarstva energetike SAD-a, zajedno sa cenjenim grupama iz MIT-a, Braun univerziteta i Univerziteta Kolorado. Ukupno je dodeljeno 5,6 miliona dolara vrednih stipendija, i predviđeno je da program traje tri godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;