INFONET-468X60-BANNER

Kako postaviti bambus parket

20.11.2012.

Pre postavljanja bambus parketa, morate ga aklimatizovati u prostoriji u kojoj će biti postavljen. Aklimatizovanje parketa znači ostaviti parket u prostoriji nekoliko dana da se navikne na temperaturu i klimu. Ovo će sprečiti da se parket ne savije nakon postavljanja, jer će se naviknuti na temperaturu i vlažnost vazduha. Bambus parket može biti postavljen na različitim podlogama, kao što je drvo, vinil, beton.

U osnovi, postoje tri načina postavljanja bambus parketa. Treba da vidite kakva vam je podloga i da li ćete ga postavljati sami ili ćete unajmiti profesionalnog montažera.

1. Bambus ploče se prikuju za podlogu sa ekserima ili spajalicama. Bilo koju vrstu bambusa možete postaviti na ovaj način ali se preferirara da to bude na drvenoj podlozi.
2. Parket se lepi direktno na podlogu. Svaki tip bambusa možete postaviti na ovaj način na svakoj podlozi. Koristite lepak najboljeg kvaliteta i nemojte koristite lepak na bazi vode, najbolje je koristiti dvokomponentni poliuretanski lepak.

Uputstvo za ugradnju:

Počnite sa postavljanjem parketa paralelno sa najdužim zidom u prostoriji. Na dva mesta izmerite pravilan razmak od zida od 15 milimetara. Označite i povucite tanku liniju izmedu dve oznake. Zalepite prvi red i postavite fiksatore uza zid kako biste održali pravilan razmak. Nastavite sa postavljanjem s leva na desno. Lepak ne smete stavljati u zastore sa strane.

Razvucite samo onoliko lepka koliko možete postaviti parketa u 45 minuta, što je 15 minuta postavljanja lepka i dodatnih 30 minuta za stvarno postavljanje parketa. Konstantno proveravajte lepljivost lepka, pa ako lepak više ne drži, mora se ukloniti i naneti novi.Pazite da kod postavljanja ne zatvorite sebi izlaz iz prostorije.Nakon postavljanja ne ulazite u prostoriju bar 24 sata.

Tek kad je prvi red u potpunosti gotov, pređite na drugi. Za postavljenje je nužan drveni čekić, kojim lagano kuckate po letvicama dok ne dođu na svoju poziciju. Ukoliko lepilo kapne na površinu parketa, odmah ga obrišite sa mokrom krpom. Lepak ne sme ući u bočne otvore ili na jezičak parketa.Nastavite sa polaganjem letvica. Budite sigurni da postoji potpuni kontakt između parketa i lepka.

Parketi bi trebali biti zalepljeni međusobno sa lepljivom trakom kako bi ste ih osigurali od micanja tokom postavljanja. Traka se ne sme uklanjati barem 24 sata od postavljanja. Traka bi trebala držati parket na mestu dok se lepak u potpunosti ne osuši.

Najčešće će kompletan zadnji red morati biti odrezan kako bi bio dovoljno uzak da odgovara preostalom prostoru. Ukoliko je to slučaj, pratite sledeću jednostavnu proceduru: Postavite red letvica, nezalepljen, sa jezičkom prema zidu, direktno iznad poslednjeg postavljenog reda. Uzmite letvicu koju želite montirati, te je okrenite s licem prema dole i sa jezičkom suprotno od zida. Odmaknite je od zida tačno 15mm (možete koristiti jednu letvicu postavljenu vertikalno, pošto je debljina parketa obično 15mm).

Označite na početku i na kraju letvice poziciju gde prestaje zadnje montirani red parketa, pa spojite oznake i odsecite letvicu tačno na tom mestu. Zalepite zadnju letvicu i postavite fiksatore koji će letvicu držati odmaknutu od zida tačno 15mm. Nakon što je sav parket postavljen, postavite lajsne. Ne hodajte po podu barem 24 sata.

3. Plivajući Klik-klak način postavljanja parketa je idealan način za postavljanje kod projekata uradi sam. Ne postoje ekseri i lepak, što znači manje prljanja radnog prostora, a dolaženje do istih rezultata za kraće vreme. Bambus ploče su u toku proizvodnje opremljene žljebovima i kanalima koji kliknu jedna u drugu i leže ravno na podlogu.

Uputstvo za ugradnju:

Dakle, parket se slaže na suvu i iznivelisanu podlogu, kao i kod postupka ugradnje lepljenjem. Na tako ravnu, suvu podlogu postavlja se folija tako da se pokrije oko 80 milimetara visine zida, koja će biti pokrivena soklom. Debljina sokli treba da bude manja od 14 milimetara. Razmak od zida je 15 milimetara, letvice se slažu takođe od najdužeg zida s leva na desno. Povremeno je potrebno drvenim čekićem kuckati letvice, kako bi došle u svoju poziciju.

Funkcija metalnih opruga je zapravo da pomognu da parket “diše”, a da se prilikom širenja i skupljanja usled klimatskih uslova parket ne diže ili ne pomera. Opruge drže parket stalno utegnutim i ukoliko se vlažnost vazduha u prostoriji menja, opruge ne dozvoljavaju parketu bilo kakvo pomeranje, već i one “dišu” sa parketom.

Između parketa i zida je dakle, neophodno postaviti opruge i to na jedan metar, 2 do 3 opruge, koje se prekrivaju na kraju samog procesa slaganja lepim lajsnama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;