INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dolazi zima: Kakav je kvalitet vašeg unutrašnjeg vazduha?

19.11.2012. | Buildipedia

Održavanje kvaliteta unutrašnjeg vazduha u vašem domu je od suštinske važnosti za zdravlje vaše porodice i finansija. Naučite kako da učinite vaš dom zdravim i toplim ove zime poboljšanjem kvaliteta unutrašnjeg vazduha.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA - Environmental Protection Agency) Sjedinjenih Američkih Država izveštava da je unutrašnji vazduh tri do pet puta više zagađeniji od otvorenog vazduha. To je ozbiljan problem, naročito kada se uzme u obzir činjenica da je procenjeno da provodimo oko 90 odsto našeg vremena u zatvorenom prostoru, od čega je oko 65 odsto kod naše kuće.

Sa nadolazećom zimom, mi zatvaramo naše prozore i provodimo čak još više vremena u zatvorenom prostoru. Da stvar bude gora, dok smo pažljivo zaptivali naše domove kako bi bili više energetski efikasni, takođe smo zatvorili rupe u našim domovima koje su ranije izvlačile ustajali, zagađeni vazduh napolje i dovodili sveži, spoljašnji vazduh unutra. Dobijanje efikasne, vazdušno zaptivene kuće bez žrtvovanja zdravog unutrašnjeg vazduha je veoma važno.

Počnimo sa time da vidimo odakle unutrašnji zagađivači vazduha dolaze. Nove boje, tepisi, izolacija i nameštaj su očegledni krivci - mirise koje povezujemo sa "novim" stvarima je zapravo isparivanje organskih jedinjenja (VOC-a), koji su dobro poznati zagađivači. Sredstva za čišćenje koje svakodnevno koristimo u našim kuhinjama i kupatilima su izvori zagađena. Pomislite samo na to šta se uvuče u vaše domove preko travnjaka punih pesticida i đubriva, kućnih ljubimaca i njihovih dlaka, duvanskog dima, kao i zaostalih izduvnih isparenja sa ulice ili iz garaže.

Zatim razmislite o tome koliko vlage dopire u vazduh iz tuševa, kuvanja, pa i dizanja samih stanara u domu. Ta vlaga može da izgrada i podstakne rast plesni. Radon, bezbojan, radioaktivan gas bez mirisa koji preovladava u zemlji, prirodno se javlja u podrumima i šupljinama. Ugljen-dioksid, ugljen-monoksid i čestice od loženja i kotlova mogu takođe da utiču na vazduh koji dišemo kod kuće. To su sve delovi unutrašnjeg vazduha koji utiče na naše zdravlje i zdravlje naše dece.

Dakle, šta možete preuzetu u vezi toga? Počnite tako što ćete sprečiti da najočigledniji zagađivači uđu u vaš dom na prvom mestu. Izaberite premaze, tepihe i nameštaj sa niskim ili nimalim sadržajem isparivih organskih jedinjenja. Birajte sredstva za čišćenje kuće napravljene sa netoksičnim sastojcima ili napravite svoja sredstva za čišćenje koristeći kućne potrepštine kao što je sirće i soda bikarbona.

Ostavljajte obuću kraj vrata i usmeravajte boravak vaših ljubimaca samo na oblasti vašeg doma koje se lako čiste. Birajte organska jedinjenja za tretiranje vaše bašte, ili još bolje, nemojte koristiti nikakve tretmane. Čuvajte neiskorišćenu boju, rastvarače, gorivo i druga organska jedinjenja u šupi van kuće. Parkirajte vaš automobil ispred, i nemojte dozvoliti pušenje u vašoj kući. Sve ove mere će pomoći u ograničavanju količine zagađenja koja ulaze u vaš dom.

Da li ste čuli za izreku: "Razblaženje je rešenje za zagađenje" (Dilution is the solution to pollution)? Iako to ne možemo preporučiti kao način rešavanja sa industrijskim zagađenjima velike razmere, pravilna ventilacija može pomoći u smanjenju koncentracije zagađujućih materija unutar kuće. Verovatno ste upoznati sa skraćenicom KGH - to je skraćenica za klimatizaciju, grejanje i hlađenje.

Grejanje i hlađenje se uglavnom ugrađuju kada se radi novi objekat ili preuređuje stari, ali ventilacija  se često ignoriše. Ipak, ventilacija je ona koja može imati najveći uticaj na kvalitet unutrašnjeg vazduha. Najjednostavnija ventilacija jeste otvoranje prozora, što omogućava ulazak svežeg vazduha unutar, ali to ne garantuje da će vazduh u vašem domu ostati svež i kada zatvorite prozor iz bezbednosnih razloga ili udobnosti.

Zato je mehanička ventilacija često najbolji izbor. Automatizovani sistem za mehaničku ventilaciju se ne oslanja na vlasnika kuće da zapamti da otvori ili zatvori prozor, pomažući da se obezbedi dovoljna količina svežeg i zdravog vazduha u prostorijama.

U najmanju ruku, oblasti sa velikom vlažnošću kao što su kupatila i kuhinje bi trebalo da imaju izduvne ventilatore ili aspiratore. U idealnom slučaju, ovi uređaju bi trebalo da budu automatizovani sa jednostavnim tajmerom. Tada ventilator može biti aktiviran pre samog tuširanja, na primer, i pustiti ga da radi 20 minuta. Tajmer osigurava da ventilator ne ostane upaljen, kako ne bi trošio energiju. Ovi izduvni ventilatori postavljeni na strateškim mestima su kritični, jer drže nivo vlažnosti u normali što minimizira verovatnoću pojavu plesni.

Sledeći korak se bavi ventilacijom u celoj kući. Izduvni ventilatori rade konstantno pri maloj brzini, dozvoljavajući pristup svežeg vazduha. Balansirani sistemi izbacuju i ubacuju vazduh, izbegavajući stvaranje negativnog pritiska i potencijalne pojave efekta cuga. Ovi jednostavni sistemi su odliučni za blage klimatske uslove, ali mogu gubiti ozbiljne količine energije tokom sezona grejanja i hlađenja u manje blagim podnebljima.

To je mesto gde ventilatori sa povraćajem toplote (HRV - Heat Recovery Ventilators) i ventilatori sa povraćajem energije (ERV - Energy Recovery Ventilators) nastupaju. HRV se koriste u hladnim klimama tokom grejne sezone, dok ERV radi u obe sezone kako bi izbacio ustajali vazduh iz kuće i doveo svež u prostor.

U međuvremenu, energija koja se koristi da se zagreje ili ohladi taj vazduh se "povrati" u dolazećoj vazdušnoj struji, umesto da se taj zagrejani ili ohlađeni vazduh samo ispusti napolje. Mnogi će ponuditi opcione filtere za vazduh koji će ukloniti polen i druge čestice, koje se javljaju kada spoljašnji vazduh ulazi u kuću.

Kvalitet unutrašnjeg vazduha je ozbiljna stvar, ali napadanjem problema sa obe strane vi možete drastično poboljšati vazduh koji udišete u vašem domu. Vaša porodica će biti zdravija, srećnija i zadovoljnija tokom cele godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;