INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni panel sa najvećom ikada zabeleženoj efikasnosti

08.11.2012. | Gizmag

Proizvođač fotonaponskih solarnih panela Amonix objavio je prošle nedelje da je oboren rekord efikasnosti solarnih modula, postavši prvi proizvođač koji je konvertovao više od trećine dolazne svetlosne energije u električnu energiju - što je cilj nekada brendiran kao "jedna trećina sunca". Fotonaponski modul kompanije Amonix je postigao efikasnost od 33,5 odsto.

Tokom perioda testiranja od strane Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju Sjedinjenih Američkih Država u maju, vrhunac efikasnosti od 34,2 odsto je ostvaren, za koji kompanija Amonix tvrdi da je najveći procenat ikada postignut od strane fotonaponskog modula u realnim uslovima. Međutim, Amonix tek sada skreće pažnju na proboj, u kome je evidentiran sopstveni rekord od 30,3 odsto efikasnosti.

Moduli kompanije Amonix upošljavaju koncentrovanu fotonaponsku (CPV - concentrated photovoltaics) tehnologiju, koja dodaje optičke čarolije kao što su ogledala i sočiva kako bi koncetrisala više direktne sunčeve svetlosti na pojedinačne solarne ćelije. Tehnologiju ne treba mešati sa koncentrisanom solarnom energijom, koja primenjuje sličnu optičku tehnologiju na solarnim termalnim sistemima koji greju vodu, ali i generišu struju sa dodatkom toplotnog motora.

Efikasnost solarnog modula je efikasnost panela, a ne efikasnost individualnih solarnih ćelija od kojih se sastoji. U ovo trenutku, efikasnost solarnih ćelija može preći 43 odsto u koncentrisanim sistemima. Međutim, efikasnost modula je taj koji odražava količinu struje koju fotonaponski sistem može da proizvede.

Proboj može da oporavi kompaniju Amonix, koja je, kako je nedavno objavio jedan list iz Las Vegasa, zatvorila svoj proizvodni centar u Las Vegasu u julu. Iako je primamljivo pisati o teškoćama Amonix kompanije u narativu borbe zapadnih prozvođača solarnih tehnologija koje se bore da ostanu živi u preplavljenom tržištu jeftinih solarnih panela koji dolaze iz Kine, novinski član je upućivao na složeniji i nesrećni koktel nevolja koji je doprineo propadanju kompanije Amonix.

Bez obzira na poteškoće, tehnološka prednost koja je dobijena sigurno ne može naškoditi šansama kompanije za oporavak. Naravno, i nama ostalima je itekako drago da vidimo tehnološki napredak i povećanje efikanosti solarnih panela, koji će svakako biti jedan od primarnih izvora energije na planeti u budućnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;