Novi Sad: Studenti arhitekture sami napravili most

25.09.2012. | 24 sata

Novi Sad odnedavno ima još jedan most. Drveni most koji spaja Limanski park i Kinesku četvrt je, istina, dug tri i po metra, a širok četiri, ali su ga sami napravili studenti arhitekture. Veliko je zadovoljstvo gledati kako ljudi koriste most, kažu oni.

Ideja je potekla od troje studenata četvrte godine arhitekture, Aleksandre Borocki, Dragane Pašćan i Vladimira Rakića, te će se stoga most zvati „D.V.A.“. Oni su videli kako deca koja dođu u limanski skejt-park pokušavaju da preskoče jendek, ali i da se drugi sugrađani muče pokušavajući da savladaju duboku i široku prepreku. Uz pomoć asistenta na predmetu geometrija i vizuelizacija slobodnih formi Milana Šijakova napravili su projekat i pribavili svu dokumentaciju i dozvole.

- Bilo nam je potrebno oko tri meseca da dobijemo svu dokumentaciju, jer nismo hteli da radimo ništa bez papira. Uspeli smo zahvaljujući Zavodu za izgradnju grada i Zavodu za urbanizam, kao i gradskoj Upravi za urbanizam – priča Šijakov. On dodaje da je izabrana lokacija koja spaja stazu u parku i glavni prolaz kroz Kinesku četvrt, kod popularnih klubova i kafića.       

Studenti su sami napravili projekat, a potom su vredno radili i pripremali sve za njegovo postavljanje.

- Iskopali smo rupe i napravili betonske temelje. Sav materijal smo držali u „Tri princeze“, jednoj od hala u Kineskoj četvrti, i tu smo obrađivali drvo, šmirglali, farbali, lakirali... Uvek smo posao delili na licu mesta, ali radili smo ono što pre nismo bili u prilici da probamo – priča Srđan Jorgić koji se pridružio startnoj trojci zajedno sa Draganom Vukovićem, te je petoro studenata ukupno pravilo most.          

Samo sklapanje i postavljanje mosta trajalo je svega nekoliko dana, u vreme festivala „Egzit“, od 12. do 15. jula.

Novac za most „D.V.A.“ obezbedili su Studentski kulturni centar „Novi Sad“, Fakultet tehničkih nauka i Departman za arhitekturu. Svečano otvaranje mosta zakazano je za 1. oktobar, a tada će biti upriličen i svojevrsni performans.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...