IZOLACIJA-468X60-BANNER

Amsterdamska originalna "kada" se otvara ovog meseca

18.09.2012. | Gizmag

Zgrada je upoređena, verovatno pravedno, ujedno sa kadom i sudoperom. Zaista, izgleda da je "kada" nezvanični nadimak ove zgrade, koju je skovao vodeći arhitekta Meld Krauvel (Mels Crouwel). Ono što je neosporno jeste da je novodovršeno proširenje amsterdamskog muzeja Stedelijk različito, ali u vrlo specifičnom smislu.

Ekspanzivni beli dodatak objektu muzeja, projektovan od strane biroa Benthem Crouwel Architects, nije mogao da izgleda drugačije zgradi postojećeg muzeja iz 19. veka od crvene cigle (projektovan od strane Adriana Viliema Vajsmana) čak i da je želeo. Ustanovljena mudrost (mada možda i ne među samim arhitektama) da proširenja moraju da učine sve da usklade svoju arhitektonsku sliku sa postojećim objektima je ovde očigledno odbijena. Ali posebnosti ne podrazumevaju nužno disonance.

Proširenje, koje se prostire dužinom celog muzeja i koje je napravljeno od ojačanih vlakana, ima površinu od oko 9.100 metara kvadratnih i daje zgradi novi ulaz i prednju fasadu, a da ne pominjemo novi, originalni vizuelni identitet koji će gotovo sigurno polarizovati mišljenja. Muzej se otvara 23. septembra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;