INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neksus kuća - spoj cigle i drveta

13.09.2012. | Arch Daily

Neksus kuća (Nexus house), kompaktna za četvoročlanu porodicu, zauzima mali prostor na lokaciji istorijskog stambenog okruga u gradu Medisonu, Sjedinjenim Američkim Državama i smeštena je pored domova poznatih američkih arhitekata Luisa Salivena (Louis Salliven), Frenka Lojda Rajta, (Frank Lloyd Wright) kao i mnogih drugih.   

Projektanti su uspeli da se oslobode strogih lokalnih principa, upotrebljavajući arhitektonsku raznolikost kako bi napravili savremeni objekat neobičnog izgleda. Njegova zapremina je diskretno postavljena na zadnjem delu trapezoidne zgrade čime se izbegava vizuelno poređenje sa svojim susednim domovima - španskoj kolonijalnoj kući staroj više od 100 godina i Eli domu iz 1896. godine, vekovnom orijentiru Nacionalnog registra istorijskih mesta.

Kuća se sastoji od dva glavna bloka. Neki delovi kuće kao što su garaža, dnevna soba i trpezarija su sagrađeni od cigli, dok su gornji nivo spavaće sobe, kupatilo i mala biblioteka napravljeni od drveta kedra. Kroz staklena vrata se ulazi u malo predvorje i nastavlja se do glavne dnevne sobe, otvorenog prostora za kuvanje gde se kroz ogromne prozore širi pogled ka okolini.

Enterijer dnevne sobe je dopunjen drvenim, tamno obojenim prostorom za zabavu, kaminom i zidom. Čelična nadstešnica se odvaja od dnevne sobe velikim vratima i može poslužiti kao soba za goste ili umetnički studio.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;