INFONET-468X60-BANNER

QBotix sistem koristi robote za orijentisanje solarnih panela (video)

11.09.2012. | Gizmag

Iako solarni sistemi za praćenje sunca mogu značajno povećati proizvodnju energije solarnih ćelija, držeći ih usmerenim ka suncu, ukoliko se instaliraju na svaki panel posebno, dolazi do nepotrebnih troškova. Novi sistem za praćenje, proizveden od strane kompanije QBotix želi da reši ovaj problem tako što će postaviti robota koji će kružiti oko solarne instalacije tokom dana i podesiti panele na intervale po 40 minuta, kako bi ih sve vreme poravnjavao sa suncem. 

QBotix sistem za praćenje sunca (QTS) zamenjuje dosadašnje kontrolore koji su postavljeni na svaki panel parom mobilnih robota, jedan je primarni a drugi se nalazi iza njega. Ovim robotima je omogućeno da fizički poravnaju panele i krećući se uz pomoć pruge obilaze jedan po jedan panel, prilagođavajući se svakoj tabli. Pruge se mogu postaviti na tlo bez velikih zahteva, i što je više panela, traka postaje sve duža.  

Zvaničnici firme QBotix kažu da su ovi "Solboti" (roboti) otporni na prašinu i vodu, i mogu pratiti i upravljati solarnom mrežom od 300kw. Ploče moraju biti montirane na QBotix sistem koji je kompatibilan sa robotima. Kompanija tvrdi da su pruge kompatibilne sa svim standardnim solarnim modulima, inverterima i tipovima zemlje korišćenim na solarnoj instalaciji ugrađenoj na tlu. Trake su mehaničke bez ikakvih elektronskih komponenti, i bez opasnosti da se polome.

QTS je dvoosni sistem za praćenje koji prati sunce vertikalno i horizontalno. Zvaničnici tvrde da će generisati do 40% više energije od fiksnog sistema i više od 15% energije od postojećeg jednoosnog sistema. Dostupan je za komercijalne fotonaponske i koncentrisane fotonaponske instalacije.

Na prvom video snimku se vidi kako QTS sistem radi, dok se na drugom video snimku prikazuje praćenje sunca tokom dana.              

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;