SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Idejno rešenje spajanja velodroma sa obližnjim parkom

05.09.2012. | Arch Daily

Uz profesionalni biciklizam, koji se brzo razvija u pokrajini Sinaloa, Meksiko, u poslednjoj deceniji, postoji interesovanje za izgradnju novog velodroma, kao i uvođenje politike koja favorizuje biciklizam kao prevozno sredstvo u planovima grada za nove javne prostore. Predlog arhitekata BNKR Arquitectura se sastoji od spajanja u jednu nit profesionalne sportske zgrade sa obližnjim parkom uz pomoć biciklističkih staza.

Serije spiralnih staza koje se uzdižu oko i iznad olimpijskog velodroma u gradu Kulikan, u Meksiku, su pokušaji da se poveže ova urbana zgrada sa parkom koji se nalazi nedaleko od nje. Trenutno su velodromi specijalizovani objekti okruženi velikim parkinzima. Kako bi osujetili pristup automobilima sportskom kompleksu ili bar naveli stanovnike da manje koriste automobile, projektanti su došli na ideju potpune integracije velodroma sa prirodom.

Niz biciklističkih staza iz parka vode pravo do zgrade, a dve glavne staze prave veliki krug okolo velodroma, stvarajući neprekidnu putanju koja se izdiže ka zadnjem delu velodroma i obrnuto, ka prednjem delu se spušta. Ukupna dužina staze je 3,5 km.

Spoljašnji prostor na kome se nalaze biciklističke staze može se iskoristiti i za razna takmičenja ili događaje. Ovaj projekat je namenjen za povezivanje amaterskih biciklista  sa profesionalnim. Sam objekat izgleda urbano i čini novi javni prostor za grad.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;