INFONET-468X60-BANNER

Moćni betonski metalik podovi

16.08.2012. | Concrete Decor

Zahvaljujući novim proizvodima i rastućem interesu potrošača, metalik betonski podovi (metallic-infused concrete coatings) su zadobili svačiju pažnju.

Da li volite izgled površina tretiranih kiselinom, ali vam smeta nepredvidiv ishod tog rada i predvidljvi haos koji ostaje nakon? Želite li da izlivate podove u kojima se tačno ogledaju objekti bez potrebe za poliranjima? Na kraju, da li želite da imate način da postignete konzistentan trodimenzionalni izgled sa istom bojom (ili bojama) iznova i iznova?

 

Ako ste odgovorili sa da na bilo koje ili sva pitanja iznad, možda će vam se dopasti metalik prevlake. Sve više izvođača, investitora i arhitekata otkrivaju šaroliku lepotu, zaslepjujući sjaj i dubinu premaza koji su omogućeni sa metalik pigmentima.

Današnji premazi koji liče na metalik variraju u sastavu. Neki ne sadrže metal i uglavnom su čestice liskuna ili sintetičkog liskuna premazani sa bojama. Drugi sadrže aluminijumske pigmente, razne metale i tečne kolorante. Neki imaju složenu kombinaciju navedenih sastojaka.

Ali svi oni imaju jednu zajedničku stvar. "Svi oni pružaju sjaj i bistrinu na različite načine u zavisnosti od toga kako svetlost pada na njih i od ugla posmatranja", kaže Geri Deboer (Gary DeBoer), tehnički direktor kompanije Westcoat Specialty Coating Systems.

Metalik betonske podloge se koriste širom sveta, posebno u gradskim područjima sa većim stanovništvom. One se mogu naći svuda od noćnih klubova, restorana, salonima automobila do doktorskih ordinacija, frizerskih salona i luksuznih butika gde su izdržljive podloge potrebne, a savremeni izgled neophodan. Pored privatnih garaža ljubitelja automobila i ozbiljnih kolekcionara, metalik podovi takođe niču u domovima slavnih ličnosti.

Interesovanje u porastu

Pitajte proizvođače i distributere metalik podova da li je upotreba njihovih proizvoda u porastu i dobićete nedvosmislen potvrdan odgovor. Razloga za ovo je mnogo, uključujući i činjenicu da su oni tako jednostavni za upotrebu i da je paleta boja toliko široka.

Ovih dana, metalik podovi bolje klase se lakše izlivaju i stvaraju bolji i dublji 3D izgled. Epoksidi teku mnogo bolje i oni nemaju ni približno onoliko mehurića kao ranijih godina. Oni su takođe čistiji i manje je verovatnoća da će se zgrušati.

Produženo je vreme rukovanja, dok je vreme sušenja brže bez ugrožavanja integriteta premaza. Rukovanje je sada mnogo brže nego proteklih godina i manje je potreban fizički rad. Takođe, metalik podovi mogu biti mnogo manje skupa i održiva alternativa podovima koje se nalaze u lošem stanju.

"To je lep posao", kaže predsednik kompanije Westcoat Paul Kouri (Paul Koury), čija kompanija je predstvaila novi proizvod "Liguid Dazzle" pre četiri godine. "Poslednjih četiri ili pet godina videli smo povećano interesovanje. Lepota ovog proizvoda jeste što može da proizvede razne boje na besprekornom epoksi podu koje su otporne na hemikalije, lake za održavanje i izdržive."

"Mislim da je povećano interesovanje za metalik premaze upravo u činjenici da dobijate izgled poda koji je tretiran kiselinom, lak za kontrolisanje i dolazi u dvadeseto milimetarskom sloju epoksida", kaže Ken Mekkinon (Ken McKinnon), predsednik kompanije McKinnon Materials, koja proizvodi Aurora Epoxy Dust Concentrate u 12 standardnih boja.

Sa česticama pigmenta veličine prašine koje su suspendovane u prozirnom epoksidu, "dobijate i trodimenzionalni pogled u ogledalu koji je prosto predivan", zato što pigmenti reflektuju svetlost umesto da je apsorbuju.

Prava lepota metalik proizvoda, dodaje on, jeste lakoća postavljanja i lakoća ponavljanja rezultata. "Možemo da vam pokažemo uzorak našeg Aurora proizvoda u našem salonu i da vam garantujemo da će isto tako izgledati na vašem podu", osim ako se ne odlučite da manipulišete njime duvanjem, grabuljanjem ili špahtlanjem.

Jednostavna primena

Iako efekti koji dobijate postavkom metalik prevlaka izgledaju naprednije, postavka je veoma jednostavna. Većina proizvođača predlaže da profilišete i pripremite pod sa prajmerom neke vrste, dok neki preporučuju lagano brušenje kada se prajmer osuši. Zatim, širite samorazlivajući metalik premaz sa mistrijom, valjkom, daskom ili drugim sredstvom u nepravilnim pokretima kako ne biste stvorili linije.

U ovom trenutku biste mogli da kažete da ste završili... ili možete da obujete cipele sa šiljcima, hodate po podu i grabuljate, češljate, prskate sa rastvaračem ili čak i duvate epoksid po podu kako biste preraspodelili pigmente koji stvaraju metalik izgled.

Nemojte pretpostaviti da sve ove tehnike mogu da daju dobre rezultate sa svakim metalik premazom. Na primer, Mekkinon ne preporučuje prskanje alkohola na Aurora površine. "Dok naterate pigmente da se kreću, oni se neće pomeriti ka dnu. Samo će se kretati po površini. Ako napravite neku grešku i morate da je ispravite potom, doći ćete do tačke kada ćete brušenjem odvojiti deo poda."

Na kraju, neki proizvodi na tržištu danas zahtevaju zaptivače, a drugi ne.

"Mi smo bili u stanju da proizvedemo premaz sa visokim sjajem, tako da smo eliminisali potrebu za smrdljivim uretanom da nam da još više sjaja", kaže Tonino Cačanjini (Tonino Zaccagnini), direktor kompanije EpoxyMaster, koja proizvodi više od 20 izmiksovanih epoksida u metalik kategoriji sa prilagođenim bojama. "Ono što je nekada bilo rezervisano za egzotične automobilske boje, sada može da se postigne u egzotičnim podovima. To dovodi epoksi podove na novi nivo."

"Zahvaljujući metalik konzistenciji i atributima kontrolisanosti", kaže Metju Njuman (Matthew Newman), predsednik kompanije Versatile Building Products, "betonska podloga nije više odlučujući faktor u postizanju konačne boje. Sa metalik proizvodima, možete dobiti iste rezultate, iste boje (bez obzira gde je postavljate)." Takođe, on je mnogo više ekološki proizvod nego raniji, i ima malo ili nimalo VOC-a, dodaje on.

Obilje izbora

Postoje desetina proizvoda sličnih metalik premazima na tržištu koje možete koristiti da dodate boju jasnim epoksidima, poliuretanima i čak i akrilnim zaptivačima. Većina ovih proizvoda su pre svega dizajnirani da se koriste sa epoksidima.

Neke kompanije, kao što su McKinnon Materials, Increte i Elite Crete Systems, prodaju pigmente u prahu zajedno sa epoksidima kao deo kompleta. Drugi, kao kompanija Cohills Building Specialites Inc. prodaju pakete metalik pigmenta koji mogu biti dodati premazu po vašem izboru. A neki drugi - poput Westcoat, Key Resin, EpoxyMaster i Concrete Solutions - pripremaju metalik u sklopu dvokomponentnog eposki sistema.

Kompanija Versatile Building Products, koja proizvodi Lava Flow od 2008. godine, nedavno je prešla sa prethodnog mešanja pigmenta sa epoksi komponentom na to da ga nudi kao kolor paket koji može biti kupljen odvojeno. "To daje proizvodu duži rok trajanja", kaže Njuman, "i dozvoljava nam da bolje kontrolišemo inventar". Proizvod Lava Flow (tok lave; prim. prev.), koji zehteva prajmer sa parnom branom ali ne i neazvršni sloj, dostupan je u 11 boja.

Kouri kaže da Westcoat nastavlja da priprema mešavinu Liquid Dazzle. "Razvili smo metalik proces za naš epoksi sistem i dobili smo nešto bolje nego što smo se nadali", kaže on. Kompanija je čak i izmislila termin, "dynamic drift" (slobodni prevod: dimanični tok; prim.prev.) kako bi opisala kako se pigmenti kovitlaju, teku i stapaju zajedno. "Morate samo da postavljate Liquid Dazzle dovoljne debljine tako da se tok (drift) desi dok se podloga formira", kaže Kouri.

Za proizvodnju 16 boja Liquid Dazzle, kompanija koristi "široku mešavinu metalik pigmenata i tečnih koloranata", kaže Deboer, i da ih kombinujete u kontrolisanom okruženju. "Najvažnija stvar kod proizvoda Liquid Dazzle jeste njegova konzistencija. Ona oduzima neke greške iz jednačine pri postavci."

Lider u proizvodnji metalik premaza od 2007. godine, kompanija Elite Crete Systems, oduvek je nudila svoj proizvod Reflector Enhancer u praškastom obliku. "Verujemo da on nudi veću raznovrsnost pri postavci", kaže Mario Nikasio (Mario Nicasio), koji je zadužen za razvoj tržišta i tehničku podršku. "Možete ga koristiti sa našim epoksijem ili bilo kojim našim providnim zaptivačem ili industrijskim završnim slojem kako biste dobili drugačiji efekat."

"Naš se proizvod automatski meša", kaže on. "Neće izgledati isto nakon 20 minuta od postavke zato što pod nastavlja da se raspoređuje bez vašeg prskanja rastvarača ili korišćenjem vazduha."

Direktor tehničkog inženjerstva i razvoja tržišta Ken Fristone (Ken Freestone) ističe da boje proizvoda Reflector Enhancer postižu dimenzionalni efekat na jedan od dva načina - neke su od pravih metalik čestoca, a neke su čestice liskuna slične boje višestrukih veličina.

Reflector Enhancer se obično koristi kao neprozirni stoprocentni čvrsti epoksi, dodaje Nikasio. "Iz daljine izgleda kao umrljani ili polirani beton, ali kako se približavate videćete 3D efekat sa metalik odsjajem." Da biste stvorili poluprovidni izgled, možete primeniti osnovni pigmentirani epoksi premaz i prekriti ga sa Reflector premazom koji je manje gustine.

Bret Lafevers, regionali predstavnik prodaje za Cohills Building Specialties - kompaniju koja nudi neverovatnih 42 asortimana različitih boja - kaže da se tipično ne dobija tako dramatičan efekat sa poliaspartik premazima kao sa 100 posto čvrstim epoksidom. Ali prednost je da poliaspartik omogućava upotrebu poda mnogo brže.

Isto važi i za poliurea proizvod koji je predstavila kompanija Citadel Polyurea Coatings u junu 2011. godine. Rastvor Pearlescent Metallic, koji kompanija hvali "jakim kao metal koji podražava", je navodno 20 puta jači od epoksija. Ovaj proizvod sadrži nijanse u prahu kombinovane sa jednokomponentnim poliureom kako bi se proizveo mermeru sličan podni premaz sa svetlucavim visoko sjajnim finišom.

Za razliku od drugih metalik premaza, koji su samo namenjeni za unutrašnju upotrebu, Pearlescent Metallic je UV stabilan i može da se koristi za spoljne projekte takođe. Iz kompanije tvrde da se on po postavci stvrdne nakon četiri do osam sati, čak i sa postavkom više slojeva.

Tehnike manipulacije

Dok će većina metalik premaza na tržištu proizvesti šarolik izgled samom primenom, možete da uradite nekoliko stvari da poboljšate njihov izgled. "Oni mogu da se manipulišu sa vazduhom i denaturisanim alkoholom kako biste dobili talasast ili išaran efekat", kaže Bart Sadleir, generalni menadžer kompanije Concrete Solution (deo Rhino Flooring Corp.), koja proizvodi proizvod Metal Fusion u 11 standardnih boja. Sve što vam je potrebno jeste pumpa rezistentna na rastvarače i bežični ventilator, kaže on.

"Možete takođe dodati betonsku boju pomešanu sa acetonom koju biste prosuli preko površine radi postizanja dodatne varijacije boje", kaže on. Ili možete jednostavno da se držite jedne boje i da koristite rastvarač ili vazduh da dobijete različite tonove u bojenju.

Prema literaturi kompanije Versatile Building Products, korišćenje valjka za boje ili nazubljene špahtle pri prvoj primeni proizvoda daje više jedinstven izgled, dok će daska za ravnjanje ili metalni valjak ostaviti više prošaran, tečni izgled.

Nakon što premaz počne da stvrdnjava, neke kompanije preporučuju prskanje disperzovnog sredstva, koje je obično denaturisani alkohol, po površini. Mala količina sredstva će dovesti do uniformisanijeg obrazca, dok će veća doza napraviti šablon koji izgleda više sporadično.

Različiti rastvarači daju različite rezultate, ali generalno što su veće kapi, veći će biti i krateri koji rastvarač formira. Ako vam se ne dopadne izgled koji ste dobili, imate oko 15 minuta ili više da izravnate ili izšpahtlate površinu i pokušate ponovo. "Alkohol je samo sredstvo koje pokreće metalik premaz i stvara više išarani efekat", kaže Njuman.

Kouri kaže da je kompanija Westcoat razvila sistem bojenja nazvan Dazzle Effects koji kombinuje više boja proizvoda Liquid Dazzle - nekada mešavina uključuje i Fast Stain, njihovu boju za beton - tako da se boje mešaju i stapaju jedna u drugu stvarajući dinamične obrasce. Iako kompanija ne nudi posebne časove obuke za ovu tehniku, postoji dosta snimaka o korišćenjeu ujedno i Liquid Dazzle proizvoda i Dazzle Effects sistema.

 

Komentari: 1

V 03.09.2017 13.52.29

Da li znate ko na domaćem tržištu distribuira materijal za epoksidne podove ovog tipa?

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;