PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

SRI (Solar Reflectance Index) – lična karta krova

25.03.2008. | Gradjevinarstvo.rs

Svi znaju da svetle površine reflektuju svetlost i zagrevaju se manje nego druge – isto važi za svetle krovove. Standardni tamni krovovi u gradovima akumuliraju toplotu preko dana, doprinoseći zagrevanju koje na engleskom nazivaju urban heat island effect (efekat vrelog urbanog ostrva).

Letnje temperature u gradovima su 1,50 - 6ºC više u odnosu na okolinu, a prema istraživanju laboratorije Lawrence Berkeley (LBNL) tek oko 1% ove razlike je uticaj vozila, raznih uređaja itd, dok ostalih 99% čine površine koje akumuliraju solarnu energiju (krovovi, ulice...).

Ovo za posledicu ima manji komfor, veću potrošnju energije i prouzrokuje zdravstvene probleme, jer uvećanje temperature utiče na štetni uticaj smoga (prema LBNL smanjenje temperature za samo 2ºC umanjuje koncentraciju smoga za 10-20% ).

Hladni krov mora imati dve ključne karakteristike: sposobnost refleksije (odbijanja) i emisije (oslobađanja) akumulirane toplote, pošto svaka površina ipak upije izvesnu količinu. Organizacija CRRC (Cool Roof Rating Council) objavljuje ove indekse za proizvode za krovove, međutim njih objedinjuje tek SRI (Solar Reflectance Index).

Etiketa Energy Star za krovove zahteva SRI od najmanje 0,65 (od 0 do 1). Tako se npr. bojeni krovovi od polimernih materijala, koji su dobri emiteri toplote, bolje kotiraju nego metalni, koji više reflektuju, ali duže zadržavaju toplotu.

Pošto CRRC ne daje objedinjen index, LEED sistem ima kalkulator koji dva parametra prikazuje kroz SRI, ocenjujući krovove skalom 0-100 (ciljani index do 78 za ravne krovove i 29 za strme). Obe osobine krova se menjaju vremenom (nečistoće, patina...), tako da CRRC nudi početne, i vrednosti nakon trogodišnje upotrebe.

Energy star i druge oznake, u cilju podsticanja koncepta hladnih krovova, dozvoljavaju upotrebu svojih simbola i na novim proizvodima koji nisu prošli trogodišnju potvrdu, tj. samo na osnovu početnih vrednosti.

Reflektujući materijali na kosom krovu narušavaju izgled objekta, te su proizvođači razvili boje koje čine da izgledaju kao standardni, pritom odbijajući infracrveno zračenje – uzročnika toplote. Tako su danas proizvodi sposobni da dostignu LEED-ov ciljani indeks za kose krovove od 29 i to u svim standardnim bojama.

Prednost hladnih krovova je dvojaka jer utiču na komfor objekta, a njihovom širokom upotrebom bi se znatno smanjila temperatura i zagađenje u gradovima.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
ALTERNATIVA1997-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;