INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva međunarodna lista energetske efikasnosti

17.07.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Sjedinjene Američke Države zaostaju za osam drugih velikih svetskih ekonomija u pogledu energetske efikasnosti, prema prvoj Međunarodnoj rang listi energetske efikasnosti, koja je urađena od stane neprofitne organizacije Američkog saveta za energetski-efikasnu ekonomiju (American Council for an Energy-Efficient Economy - ACEEE) iz Vašingtona. Rangiranje je uključivalo dvanaest najvećih ekonomija sveta.

Rangiranje je modelovano prema ACEEE vremenski testiranom pristupu rangiranja energetske efikasnosti američkih država, i obuhvata 12 najvećih svetskih ekonomija: Australiju, Brazil, Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju, Japan, Rusiju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države. Ovih dvanaest ekonomija predstavlja preko 78 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda, 63 posto globalne potrošnje energije, i 62 posto globalne emisije ugljen-dioksida.

Prva tri mesta pripala su Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Italiji. Japan i Francuska su na četvrtom i petom mestu. Ispred Sjedinjenih Američkih Država su Evropska unija, Australija i Kina, koje su sve izjednačene na šestom mestu. Brazil, Kanada i Rusija su zauzele 10, 11 i 12 mesto, tim redom.

Rangiranje je zasnovana na osnovu rezultata iz analiziranja 27 metrika. Ove metrike su pratile unakrsne energetske aspekte na četiri nivoa: u celini (nacionalni nivo), u zgradama, u industriji, i u okviru transporta. Najviše bodovane zemlje u svakoj grupi su: Nemačka (nacionalni napori), Kina (zgrade), Velika Britanija (industrija), i nerešeno između Italije, Kine, Nemačke i Velike Britanije (transport).

"Energetska efikasnost pomaže održavanju prosperitetne ekonomije smanjenje troškova, očuvanjem dragocenih resursa i stvaranjem radnih mesta", izjavio je direktor ACEEE Stiven Nadel. "Velika Britanija i vodeće ekonomije Evrope su sada daleko ispred Sjedinjenih Država kada je u pitanju energetska efikasnost...."

"Nažalost, naši rezultati pokazuju da nigde ogroman potencijal za poboljšanje energetske efikasnostio nije u potpunosti realizovan. Iako su mnoge zemlje postigle značajan uspeh, niko nije dobio savršen rezultat u bilo kojoj kategoriji - što dokazuje da ima još mnogo što sve zemlje mogu da nauče jedni od drugih. Na primer, Sjedinjene Države su postigle vrlo visok rezultat u zgradama, ali su na dnu liste po pitanju energetske efikasnosti u transportu."

Edvard Dejvi, britanski državni sekretar za energetiku i klimatske promene je izjavio: "Pozdravljam objavljivanje prve Međunarodne rang liste energetske efikasnosti od strane ACEEE. Energetska efikasnost se nalazi u središtu naše politike koja podstiče rast niske emisije ugljenika, i ja sam posebno zadovoljan što je Velika Britanija na prvom mestu od 12 ekonomija u studiji."

"Pravljenje naših zgrada i industrija energetski efikasnijima je značajan izazov, za koga će biti potrebne godine kako bi se ispunio; čineći to na isplativi način će značiti oslanjanje na iskustva drugih. Ova studija je fascinantna zbirka najboljih praksi, koja postavlja inovacije koje mogu da ubrzaju privredni rast, povećaju energetsku bezbednost i sačuva našim domaćinstvima i kompanijama novac."

Autor izveštaja i ACEEE viši istraživač Sara Hajes je izjavila: "Iako je energetska efikasnost igrala glavnu ulogu u ekonomijama razvijenih zemalja decenijama, isplativa energetska efikasnost je i dalje masovno nedovoljno korišćen energetski resurs. Srećom, postoji mnogo što zemalje mogu da urade kako bi ojačale svoju ekonomsku konkurentnost kroz poboljšanje energetske efikasnosti." 

Američki savet za energetski-efikasnu ekonomiju preporučuje nekoliko predloga za poboljšanje američke energetske efikasnosti, uključujući i stvaranje nacionalnih ciljeva energetske uštede, obezbeđivanje finansijskih podsticaja za pojedince i preduzeća, i korišćenje strožijih standarda gradnje.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;