Projekat izložbenog centra za kinesku kompaniju Zoomlion

16.07.2012. | dezeen

Kalifornijske arhitekte amphibianArc su projektovali oblik "trafo-objekta" za jednu kinesku kompaniju, sa fasadom čije zavesice liče na krila ogromnog insekta. Izložbeni centar, za industrijskog proizvođača vozila Zoomlion, je projektovan tako da oponaša pokrete orlova, leptira i žaba. Čelične šarke i stakleni paneli nalik na krila zmaja, na oba kraja zgrade su postavljene na hidraulične ruke, što im omogućava da se otvore i zatvore poput transformatora. Zgrada bi trebala da bude izgrađena na zemljištu Zoomlion Naučnog Parka u gradu Čangša, Hunan pokrajini i koristiće se za izložbe i produktivne ekrane.

Projekat ima ukupno četiri sprata, ukupna površina je 10,074 kvadratnih metara, a visina zgrade iznosi 26 metara. ZOOMLION je jedan od vodećih kineskih proizvođača teških mašina i rangirane opreme u globalno teške mašinske industrije. Njihovi kriterijumi za projekat sedišta izložbenog centra sedištu je takav da odgovara svom načinu razmišljanja, jedinstvenosti, mehaničkoj maštovitosti korporativnog imidža i vrednosti.      

Najjedinstveniji aspekt projekta je dizajn zgrade i sposobnost da menja oblik, ili se transformiše, bukvalno. Dvostruki sistem omotača u celoj zgradi čini ovaj "transformator zgrada" moguć. Unutrašnji omotač brine o kućištu i izgradnji sistema. Spoljni omotač sadrži delove koji mogu biti otvoreni ili zatvorena da oponašaju različite oblike životinja. Iz čiste pravougaone kutije kao početnog stanja, severna fasada pretvara se u orla i leptir, južni nabor u žabu koja pliva. Ovi oblici životinja odražavaju razumevanje kompanije ka osetljivoj ravnoteži između prirode i veštačkog pronalaska za ekološki ljudski razvoj. Takođe, kao dizajnerska strategija, usvojena je ideografska forma da se prenese tradicionalna kineska kultura simbolike za vođstvo (orao), prolaznost i krhkost (leptir) i prosperitet (žaba).

Komplikovani šablon na fasadi je prvobitno inspirisan krilima leptira ili šarama konjica. Da bi se postigla sistematska i organska priroda obrasca koji se nalaze na krilima ovih insekata, korišćene su parametarske alatke za generisanje i dizajn fasade. Materijal za omotač je od čelika i stakla. Obrazac daje svetlu ali čvrstu strukturu. Ona skriva i ugrade u hidrauliku koji se kreću i drže ga na mestu. Rezultat je prelep komplikovani šablon, koji omogućava da dnevna svetlost prodre u izložbenu salu i da proizilazi u kampus noću.

Da bi se ovaj projekat u stvarnosti osigurao njegovu funkcionalnost i trajnost, radilo se sa renomiranim međunarodnim inženjerskim firmama na konstruktabilnosti i procesu nabavke. Njihovo iskustvo je pokazalo kako disciplinski napor može povećati efikasnost i kvalitet proizvoda. Kinetička i statička struktura su razdvojeni kao inženjerske usluge. Inženjeri u saradnji sa arhitektom i klijentima će obezbediti skup sistemskih specifikacija za statičke i kinetičke objekte, slično kao i specifikacije proizvoda.

Posle šematske faze projektovanja svi dokumenti se daju specijalnim projektantima inženjerskih sposobnosti da projektuju, izmišljaju, instaliraju i garantuju finalni proizvod, nadgledanog od strane originalnog inženjera. Ovaj proces počinje ranu komunikaciju, omogućavajući da se svaki tim ubacuje u proces na vreme, kako bi obezbedio svoju snagu, osiguravajući najviši rezultat kvaliteta.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...