INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat izložbenog centra za kinesku kompaniju Zoomlion

16.07.2012. | dezeen

Kalifornijske arhitekte amphibianArc su projektovali oblik "trafo-objekta" za jednu kinesku kompaniju, sa fasadom čije zavesice liče na krila ogromnog insekta. Izložbeni centar, za industrijskog proizvođača vozila Zoomlion, je projektovan tako da oponaša pokrete orlova, leptira i žaba. Čelične šarke i stakleni paneli nalik na krila zmaja, na oba kraja zgrade su postavljene na hidraulične ruke, što im omogućava da se otvore i zatvore poput transformatora. Zgrada bi trebala da bude izgrađena na zemljištu Zoomlion Naučnog Parka u gradu Čangša, Hunan pokrajini i koristiće se za izložbe i produktivne ekrane.

Projekat ima ukupno četiri sprata, ukupna površina je 10,074 kvadratnih metara, a visina zgrade iznosi 26 metara. ZOOMLION je jedan od vodećih kineskih proizvođača teških mašina i rangirane opreme u globalno teške mašinske industrije. Njihovi kriterijumi za projekat sedišta izložbenog centra sedištu je takav da odgovara svom načinu razmišljanja, jedinstvenosti, mehaničkoj maštovitosti korporativnog imidža i vrednosti.      

Najjedinstveniji aspekt projekta je dizajn zgrade i sposobnost da menja oblik, ili se transformiše, bukvalno. Dvostruki sistem omotača u celoj zgradi čini ovaj "transformator zgrada" moguć. Unutrašnji omotač brine o kućištu i izgradnji sistema. Spoljni omotač sadrži delove koji mogu biti otvoreni ili zatvorena da oponašaju različite oblike životinja. Iz čiste pravougaone kutije kao početnog stanja, severna fasada pretvara se u orla i leptir, južni nabor u žabu koja pliva. Ovi oblici životinja odražavaju razumevanje kompanije ka osetljivoj ravnoteži između prirode i veštačkog pronalaska za ekološki ljudski razvoj. Takođe, kao dizajnerska strategija, usvojena je ideografska forma da se prenese tradicionalna kineska kultura simbolike za vođstvo (orao), prolaznost i krhkost (leptir) i prosperitet (žaba).

Komplikovani šablon na fasadi je prvobitno inspirisan krilima leptira ili šarama konjica. Da bi se postigla sistematska i organska priroda obrasca koji se nalaze na krilima ovih insekata, korišćene su parametarske alatke za generisanje i dizajn fasade. Materijal za omotač je od čelika i stakla. Obrazac daje svetlu ali čvrstu strukturu. Ona skriva i ugrade u hidrauliku koji se kreću i drže ga na mestu. Rezultat je prelep komplikovani šablon, koji omogućava da dnevna svetlost prodre u izložbenu salu i da proizilazi u kampus noću.

Da bi se ovaj projekat u stvarnosti osigurao njegovu funkcionalnost i trajnost, radilo se sa renomiranim međunarodnim inženjerskim firmama na konstruktabilnosti i procesu nabavke. Njihovo iskustvo je pokazalo kako disciplinski napor može povećati efikasnost i kvalitet proizvoda. Kinetička i statička struktura su razdvojeni kao inženjerske usluge. Inženjeri u saradnji sa arhitektom i klijentima će obezbediti skup sistemskih specifikacija za statičke i kinetičke objekte, slično kao i specifikacije proizvoda.

Posle šematske faze projektovanja svi dokumenti se daju specijalnim projektantima inženjerskih sposobnosti da projektuju, izmišljaju, instaliraju i garantuju finalni proizvod, nadgledanog od strane originalnog inženjera. Ovaj proces počinje ranu komunikaciju, omogućavajući da se svaki tim ubacuje u proces na vreme, kako bi obezbedio svoju snagu, osiguravajući najviši rezultat kvaliteta.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;