INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Aerografit - najsvetliji svetski čvrsti materijal

13.07.2012. | Gizmag

Dok su nekada slavljeni kao najsvetliji čvrsti materijal koji je ikada napravljen, metalni mikro - rešetkasti materijal i aerogel sada su na drugom i trećem mestu (respektivno),  zajedno sa aerografitom koji se sada smatra liderom čvrstog materijala. Razvijen od strane tima sa Tehničkog univerziteta u Hamburgu i nemačkog Univerziteta u Kilu, materijal se sastoji od 99,99 odsto vazduha, zajedno sa trodimenzionalnom mrežom porozne ugljenične nanocevi koje su prerasle jedna u drugu.

Aerografit ima gustinu manju od 0,2 miligrama po kubnom centimetru, što omogućava kompresovanje sa faktorom od 1.000, zatim naknadno vrati u prvobitno stanje. Uprkos izuzetno niskoj gustini, on je po izgledu crn i optički neproziran. Nasuprot tome, gustina metalnog mikro - rešetkastog materijala je 0,9 mg po kubnom centimetru.

Naučnici su otkrili sunđer - kao materijal kada su istraživali trodimenzionalnu umreženu strukturu ugljenika. On je navodno mnogo veći od relativno krhkog aerogela, u stanju da izdrži najmanje 35 puta više mehaničke sile za svoju gustinu. Ona je porasla u jednom koraku procesa koristeći šablone cink oksida koji omogućavaju blokovima materijala stvaranje različitih oblika, velikih kao nekoliko kubnih centimetara.

Pošto je električno provodljiv i hemijski otporan, potencijalno može da nađe svoj put u uređajima kao što su baterije.

Povezani tekstovi:

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;