INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Aerografit - najsvetliji svetski čvrsti materijal

13.07.2012. | Gizmag

Dok su nekada slavljeni kao najsvetliji čvrsti materijal koji je ikada napravljen, metalni mikro - rešetkasti materijal i aerogel sada su na drugom i trećem mestu (respektivno),  zajedno sa aerografitom koji se sada smatra liderom čvrstog materijala. Razvijen od strane tima sa Tehničkog univerziteta u Hamburgu i nemačkog Univerziteta u Kilu, materijal se sastoji od 99,99 odsto vazduha, zajedno sa trodimenzionalnom mrežom porozne ugljenične nanocevi koje su prerasle jedna u drugu.

Aerografit ima gustinu manju od 0,2 miligrama po kubnom centimetru, što omogućava kompresovanje sa faktorom od 1.000, zatim naknadno vrati u prvobitno stanje. Uprkos izuzetno niskoj gustini, on je po izgledu crn i optički neproziran. Nasuprot tome, gustina metalnog mikro - rešetkastog materijala je 0,9 mg po kubnom centimetru.

Naučnici su otkrili sunđer - kao materijal kada su istraživali trodimenzionalnu umreženu strukturu ugljenika. On je navodno mnogo veći od relativno krhkog aerogela, u stanju da izdrži najmanje 35 puta više mehaničke sile za svoju gustinu. Ona je porasla u jednom koraku procesa koristeći šablone cink oksida koji omogućavaju blokovima materijala stvaranje različitih oblika, velikih kao nekoliko kubnih centimetara.

Pošto je električno provodljiv i hemijski otporan, potencijalno može da nađe svoj put u uređajima kao što su baterije.

Povezani tekstovi:

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;