INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni grad proizvodi četiri puta više energije nego što troši

05.07.2012. | Croenergo

Iako projekti sa nultom potrošnjom energije postaju sve veći trend u polju zelene gradnje, Sonenšif (Sonnenschiff) solarni grad u Frajburgu u Nemačkoj ide korak dalje i postaje čisti proizvođač električne energije.

 

Ovaj samoodrživi grad ostvaruje svoju misiju uz pomoć pametno postavljenog solarnog dizajna i nizova fotonaponskih panela koji su okrenuti u pravom smeru. Iako se na prvi pogled čini kao jednostavna strategija, specifičnost ovog projekta je integracija solarnog sastava za vreme projektiranja i dizajna, a ne nakon što je već sve gotovo, što je čest slučaj kod raznih projekata širom sveta. Osim što svojim projektom povećavaju proizvodnju električne energije iz solarnih izvora, nizovi velikih panela služe i kao svojevrsna zaštita od sunca. Sve građevine su izgrađene u skladu sa Pasivhaus standardom, tako da objekti proizvode četiri puta više energije nego što troše.

Projekat je započet kao vizija za celu zajednicu. Naselje srednje gustoće uspešno balansira pristupačnost, zelene površine i izloženost solarnom zračenju. Uz fotonaponske panele, građevine skupljaju kišnicu koja se potom koristi kao tehnička voda i za zalivanje zelenih površina, a u slučaju velikih hladnoća ceo kompleks se greje uz pomoć kotlova na drvne palete, čime se dodatno smanjuje uticaj na okolinu.   

Da sve zajedno ne bi bilo previše tehničko i sterilno, jednostavan projekat građevine obogaćen je šarenim i dinamičnim pročeljima i nizom zelenih površina. Vrtovi i staze povezuju građane, a niz biroa i trgovina dodatno povećava ugodu življenja u zajednici.

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;