Solarni grad proizvodi četiri puta više energije nego što troši

05.07.2012. Croenergo

Iako projekti sa nultom potrošnjom energije postaju sve veći trend u polju zelene gradnje, Sonenšif (Sonnenschiff) solarni grad u Frajburgu u Nemačkoj ide korak dalje i postaje čisti proizvođač električne energije.

 

Ovaj samoodrživi grad ostvaruje svoju misiju uz pomoć pametno postavljenog solarnog dizajna i nizova fotonaponskih panela koji su okrenuti u pravom smeru. Iako se na prvi pogled čini kao jednostavna strategija, specifičnost ovog projekta je integracija solarnog sastava za vreme projektiranja i dizajna, a ne nakon što je već sve gotovo, što je čest slučaj kod raznih projekata širom sveta. Osim što svojim projektom povećavaju proizvodnju električne energije iz solarnih izvora, nizovi velikih panela služe i kao svojevrsna zaštita od sunca. Sve građevine su izgrađene u skladu sa Pasivhaus standardom, tako da objekti proizvode četiri puta više energije nego što troše.

Projekat je započet kao vizija za celu zajednicu. Naselje srednje gustoće uspešno balansira pristupačnost, zelene površine i izloženost solarnom zračenju. Uz fotonaponske panele, građevine skupljaju kišnicu koja se potom koristi kao tehnička voda i za zalivanje zelenih površina, a u slučaju velikih hladnoća ceo kompleks se greje uz pomoć kotlova na drvne palete, čime se dodatno smanjuje uticaj na okolinu.   

Da sve zajedno ne bi bilo previše tehničko i sterilno, jednostavan projekat građevine obogaćen je šarenim i dinamičnim pročeljima i nizom zelenih površina. Vrtovi i staze povezuju građane, a niz biroa i trgovina dodatno povećava ugodu življenja u zajednici.

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...