Bank of America Tower - prva LEED Platinum visokogradnja

28.06.2012. | Arch Daily

The Bank of America Tower u Brajant parku u Njujorku, projektovao je arhitektonski biro Cook + Fox Architects i to je prva komercijalna visokogradnja koja je dobila LEED Platinum sertifikat. Projekat i visoki performans ovog objekta imaju za cilj da se postave novi standardi komercijalne izgradnje za poslovno radno okruženje. Fokusirajući se na načine da se istakne svetlost, svež vazduh i veza na otvorenom, arhitekti redefinišu parametre nebodera kao više nego staklenoj kutiji.  

Zgrada od 55 spratova, projekat od 2,2 miliona kvadratnih metara je novi dodatak za blokove oko Brajant parka i njegov gust kontekst već osporava ulogu arhitekture. Cook + Fox uspostavljaju visoko transparentni ugaoni unos, stapajući javnu ulicu sa privatnim poslovnim objektom. Ona daje dosta dnevne svetlosti i postaje blag prag gradskog života. Zeleni krovovi i Gradska bašta u kombinaciji sa prirodnim materijalima, naglašavaju prirodne osobine koje se mogu naći u okviru gradskog života.

Oblik zgrade odstupa od svog gabarita, povećava se nivo površine izloženo dnevnom svetlu i daje orijentacioni pogled na Brajant park. Održive mere čine zgradu izolovanom i zaštićenom od viška toplote. Zid je napravljen od niskog stakla i toplotno - reflektivne keramike. Zgrada takođe sadrži mere za štednju vode kao što su bezvodni pisoari i kišnice. Zgrada filtrira vazduh koji se dostavlja iz kancelarije i može se pojedinačno kontrolisati. Preko noći, termo - led rezervoar u podrumu proizvodi led u cilju smanjenja potreba elektroenergetske mreže grada.

Sa takvim promišljenim projektom odluke o kvalitetu radne sredine i efektima zgrade na prirodnom okruženju, The Bank of America Tower u Brajant parku se može pokazati koliko efikasna visokogradnja može biti, posebno na gustim urbanim sredinama kao što je Njujork.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...