IZOLACIJA-468X60-BANNER

ArtScience Museum - potpis arhitekte Moše Safdija

26.06.2012. | Robaid

Projektovan kao deo Marine Bay Sands, Umetničko - naučni muzej (ArtScience Museum) je prvi muzej posvećen dinamičnoj interakciji između umetnosti i nauke. Potpis na projekat je dao čuveni arhitekta Moše Safdie, a ArtScience Museum poseduje 6.000 kvadratnih metara galerijskog prostora. Izložbe u ovom muzeju fokusiraju se na pojedinačnim disciplinama likovne umetnosti, naučnim eksperimentima, medijima, tehnologiji, dizajnu i arhitekturi, a odnosi se međusobno obogaćuju.     

Okružen ljiljanima oko osvetljenog bazena, muzej izgleda kao veliki zastakljeni paviljon. Postoje tri nivoa i veliki liftovi služe da posetioce prevezu od donje do gornje galerije. Posetioci mogu istraživati veze između umetnosti i nauke kroz stalne postavke Muzeja pod nazivom ArtScience: Putovanje kroz stvaralaštvo. Izložba sadrži niz galerija pod nazivom Radoznalost, inspiracija i izražavanje. Muzej takođe ima radionice i bezbroj aktivnosti, kao i obilazak i objašnjavanje izložbe uz pomoć kustosa.

Dizajn ArtScience muzeja se sastoji od dva dela. Baza, koja je smeštena u zemlji, okružena zalivskom vodom, džinovskim ljiljanima i strukturom nalik cvetu od 10 latica, generisana od strane geometrije sferoida različitog radijusa koji naizgled pluta iznad uređene baze ribnjaka. Latice ili prsti kao neki više vole da kažu, rastu ka nebu u različitim visinama, svake su krunisane u kosini i omogućavaju da prirodno svetlo osvetli 21 galerijski prostor.

Asimetrična struktura muzeja, zamišljena od strane Arup -a, dostiže vrh do linije horizonta, visine 60 metara, i pridržavaju je čelične rešetke, koje su nastale preko 3D modela. Muzej se sastoji i od dva savijena puta ojačana staklenim vlaknima polimera kože koji se obično koriste na takvoj skali za izgradnju čamaca i jahti. Vertikalne strane svake latice su obavijene plaštom od nerđajućeg čelika panela. Oblik krova sakuplja kišnicu i odvodi ga kroz okulus, stvarajući 35 metara visok vodopad kroz centar muzeja koji hrani unutrašnje jezerce. Kišnica preusmerena kroz funkciju za vodu za kreirana je cilindrično, a deo se reciklira za upotrebu u toaletima Muzeja.

Linkovi:

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;