INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća u Austriji u obliku slova L

13.06.2012. | Arch Daily

Okružen sjajem prirodne svetlosti, novi dom za mlade porodice se nalazi na periferiji malog naselja na jugu regije Burgenland u Austriji i skladno je smešten u brdovitom pejzažu. Tradicionalni sprat u obliku slova L je dodatno razvijen i na maštovit i promišljen način čini savremeni dom pun energije i životnog koncepta.

Klijent je poželeo savremeno živo iskustvo pomešano sa okolnim pejzažom. Rezultat je iznenađujuće stanište koji odražava način na koji porodica živi uključujući kvalitetno projektovanje, održivost i funkcionalnost u svakodnevnom životu. L - kuća je avangardni arhitektonski dragulj koji objedinjuje potrebe svojih stanovnika sa okolinom.

Tipična i istorijska zgrada u obliku slova L često obezbeđuje podsticaj za arhitekte za prevođenje tipologije u 21. veku sa ovim jasnim značajem strukture. Razvoj forme stvara zaštićeno dvorište i odvaja dnevni boravak od spavaće sobe. Velikodušne staklene površine stvaraju dosta prirodne svetlosti i produžavaju životni prostor vizuelno u bašti i brdima iza njega.

Sam ugao L - oblika napravljen je  ulazna pokriveno područje koje vodi u dvospratnim foajeu i dvorištem. Gornji nivo je podeljen na spavaću sobu i dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju. Između ove dve oblasti je fleksibilan otvoren prostor koji se može menjati tokom godina od strane rezidenata. Trenutno prostor se koristi kao igra za decu i mesto za čitanje.

Kuća sa 300m2 korisne površine, impresionira svojom velikodušnim idiličnim pogledom na brežuljke. Nameran i ekspresivan oblik zgrade uspostavlja dijalog sa svojim okolnim pejzažom i oseća svetlo i vazduh.              

Istovremeno, zgrada postiže veoma strogu lokalnu klasifikaciju ultra-nisko-energetske-kuće koristeći trostruki panel Zastakljivanja. Pored toga,  orijentacija zgrade povećava udobnost i snižava troškove energije za stanovnike. Svetlost, dizajn i udobnost su ključni elementi ovog svetlog dragulja u oblasti južni Burgenland.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;