INFONET-468X60-BANNER

IKEA započela izgradnju njenog utopijskog naselja u Londonu

06.06.2012. | Gizmag

Kada uđete u jednu od velikih IKEA prodavnica za uređenje doma, često se osećate kao da idete na putovanje u daleke, preterano moderne gradove, gde su svi malo više 'urbaniji' nego tamo odakle ste došli, a prostor se koristi tako moderno. Sada, svetsko poznata švedska kompanija želi da izgradi zapravo takav grada u stvarnom svetu - u Londonu, da budemo precizniji.

Nakon prodora u enterijer svake pojedinačne porodice sa jeftinim nameštajem i uvođenjem IKEA standardne kuće koju radi kćerka kompanija BoKlok, čini se da je vreme za kompletan IKEA komšiluk. LandProp - takođe deo IKEA grupe - planira da izgradi naselje od 1.200 kuća, prodavnica, kafića i hotel sa 350 soba.

LandProp Holding, kompanija za razvoj nekretnina Ikee, je zgrabila 10,5 hektara zemljišta u istorijskom i pomalo upropašćenom delu Londona gde želi da stvori idilični urbani zaselak pod nazivom "Strand East". Ako ste upoznati sa Londonom, možete ga naći između ulica Stratford High Street, Three Mills Wall River i River Lea waterways.

Celih 10,52 hektara zemljišta u blizini Olimpijskog parka u Stratfordu biće okruženo sa dva plovna puta i imaće vodu kao centralni koncept. Londonska nova "mini-Venecija" ponudiće sve mogućnosti za stanovnike u cilju iskorišćenja maksimum potencijala njihovih lokacija pored vode korišćenjem pristaništa, usluga vodenih taksija, pa čak i sa plutajućim koktel barom.

To nije prvi stambena projekat koju je IKEA preduzela, ali ovaj put kaže da je cilj da se stvori naselje koje se uklapa sa ostatkom Londona"... gde su gradske kuće udobno smeštene pored kreativnog komercijalnog prostora. Gde se prelepa javna dvorišta otvaraju u trgove i rečni tokovi tkaju svoj put oko hotela, restorana, parkova, pristaništa i biciklističkih staza.

Naselje Strand East će uključivati 1.200 novih domova, od kojih će 40 posto imati najmanje tri spavaće sobe i dovoljno prostora za smeštaj porodica. Parkizi će biti podzemni u cilju zadržavanja Ikeine Utopije što više slobodno od vozila, dok će lokalne autobuske linije biti presumeren kroz naselje i vodeni taksiji će biti uvedeni.

"Lice" naselja Strand East biće bivša industrijska zona ponovo krštena "Dane's Yard" - uređen trg sa restoranima, barovima, galerijama i mnogim drugim sadržajima, u blizini ulaza u naselje. Centralni deo trga biće osvetljeni toranj od 40 metara za koje se kompanija LandProp nada da će postati novi orijentir u londonskoj opštini Stratford.

"Severoistočna četvrt" (Northeast Quarter) koja je ušuškana odmah iza "Dane's Yard"-a, je zamišljena kao neka vrsta poslovnog inkubatora koje će "uklopiti svoje industrijsko nasleđe sa čistim i modernim dizajnom u cilju stvaranja inteligentno obnovljenog, savremenog prostora u kome preduzeća mogu olako napredovati".

Sve u svemu, naselje Strand East će smestiti 50.000 kvadratnih metara prostora za preduzeća, uključujući i lokalne prodavnice, kafiće, restorane i druge društvene objekte, zajedno sa hotelom od 350 spavaćih soba. Četvrtina naselja će biti otvoren prostor, uključujući i park pored reke.

Kompanija LandProp kaže da će orijentirski toranj biti postavljen do kraja meseca, dok se otvaranje "Dane's Yard"-a planira u julu. Nije bilo ni jedne reči o tome kada će drugi poslovni i stambeni delovi naselja Strand East biti otvoreni.

Konačno, kompanija kaže da neće otvarati IKEA prodavnicu u komšiluku - stanovnici Strand East-a će morati da putuju do Vemlija ili Totenhama u prodavnice ako žele da opreme svoje nove domove.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;