INFONET-468X60-BANNER

Bolnica Kralja Huana Karlosa u Madridu

01.06.2012. | Arch Daily

Naše bolnice, kao i zdravstveni sistem, efektivno služi građanima, ali se, nažalost, sve to odvija u dramatičnim arhitektonskim prostorima koji su ponekad nepodobni i depresivni. Njihova dokazana efikasnost (bolnica) je uzrok njihove ponovljivosti, tako da se tokom prethodnih dvadeset i pet godina čine sve iste, ili se to barem tako doživljava.

Postoje predlozi da se građani transformišu u mušterije, što će potom roditi novu tipologiju bolnica, koja će dodatno pomoći povećanje efikasnosti sistema zdravstvene zaštite, u kome se možete osetiti kao da ste centar svih briga, pružajući vam svu potrebnu pažnju.

Predstavljamo vam Bolnicu Kralja Huana Karlosa (Hospital Rey Juan Carlos) koja je bazirana po ovom novom tipu razmišljanja i konfigurisana sa tri osnovna elemenata: efikasnošću, osvetljenjem i tišinom. Spojem najboljih iskustava bolničke arhitekture i rezidencijalne arhitekture.

Konceptualno, nova bolnica je organizovana na bazi koja daje značaj urgentnim jedinicama, ambulatornoj dijagnozi i hospitalizaciji. Sastavljena od tri modula ili paralelnih zgrada koji reflektuju najbolje glavne bolničke strukture: fleksibilnost, ekspanziju, funkcionalnu jasnoću i horizontalnu cirkulaciju.

Na ovoj strukturi primenjena je organizacija dve jedinice hospitalizacije, dve ovalne krune sa blagim krivinama koje izvlače drugačiji pogled od depresivne rezidencijalne forme racionalnog 'blokovskog' organizovanja, i izvlače najbolja iskustva iz stambene arhitekture: eliminacija hodnika i posledično eliminacija uznemirujuće buke, koncentrična cirkulacija, dosta prirodne svetlosti i tišine u zajedničkom atrijumu.

Dva funkcionalna koncepta prostora: baze i krune, koji su povezane tako da formiraju novu arhitekturu, model koji nudi profesionalcima šansu za lečenje i građanima da budu lečeni u sredini gde prirodno osvetljenje i tišina deluju terapeutski.

Prvi kriterijum: Ukupni koncept je baziran na arhitektonskom predlogu za bolnice ove prirode; treba da omogući prilagođavanje zahtevima programa i očekivanim finasijskim zahtevima. Takođe je nastojao da odgovori na kompleksni funkcionalni program sa savremenom i atraktivnom arhitekturom. Posebno je obraćana pažnja na ljudski aspekt, solarnu zaštitu i iznad svega razvrstavanje prostora za pacijente širom bolnice.

Objekat je rezultat drugačijeg pogleda naprotiv jednostavnim i običnim prostorima u bolničkoj arhitekturi. Njihov cilje je takođe bio da projektuju terapeutske prostore, pružanju arhitekture koja služe odmoru i oparavku pacijenata. "Korišćenje arhitekture kao medicinskog tretmana."

Drugi kriterijum: Pristup projektovanju. Projekat je struktuiran na velikoj bazi, obuhvatajući raznovrsne medicinske oblasti, pritom imajući dva velika volumena stakle tamo gde se odvajaju odeljenja. Ovaj pristup je doveo do kompleksnog sistema artikulisanog prostora unutar tri prizme koje čine bazu, usmerene jedna na drugu kao da čine mašinu, 'mašinu za lečenje'.

Pored funkcionlnog tretmana baze bolnice, simbološki tretman je bio od velikog značaja za kule. Prostor za boravak pacijenata je projektovan imajući u vidu samo potrebe pacijenata i način na koji bi se oni mogli bolje osećati sa prostorom koji je harmoničan i osvetljen.

Od prvog momenta projektovanja odlučeno je da postoje posebni prostori između oblasti za pacijente i drugih funkcionalnih oblasti bolnice, pružajući u ovoj oblasti odnos između zelene krovne bašte i umirujućeg pogleda na okolinu koju svaka soba poseduje.

Treći kriterijum: Funkcionalnost. Postizanje savršenog funkcionalnog odnosa između oblasti, kao i pružanje maksimalne fleksibilnosti šemi između spoljašnjih i unutrašnjih prostora, je od velike važnosti za dobar projekat. Diferecijacija između unutrašnje i spoljašnje komunikacije, razlikovanje pristupnih tačaka i specifičnosti jezgra vertikalnih komunikacija, omogućilo je razjašnjenje prostornog plana i njegovo bolje funkcionisanje.

Položaj dve kule je u korelaciji sa funkcionalnim potrebama neposrednog pristupa operativnim salama, porodilištu, intanzivnoj nezi i dijagnostičkim odeljenjima. Funkcionalnost objekta saznovan je na načinu života pacijenata i njihovih rođaka koji oni imaju tokom boravka u bolnici.

Četvrti kriterijum: Implementacija. Strategija implementacije jeste organizacija između svih elemenata koji su uključeni u projekat. Tri prizme baze organizuju komunikaciju na odličan način. Dve ivične prizme su organizovane tako da se jedna koristi eksterno a druga interno, dok blok u sredini deli funkciju sa eksternom i internom cirkulacijom, ali uvek bez ometanja protoka.

Sistematizacija objekta strukturalnom modelacijom sa naknadnim procesom industrijalizacije povezanom sa tehnološkim inovacijama materijala i korišćenih sistema daje jedinstveni rezultat najmodernije tipologije i tehnologije koja pravi veliku razliku od tradicionalnih bolničkih zgrada.

Peti kriterijum: Održivost. Jedna od glavnih tačaka projekta jeste održivost. Razmatranje uslova orijentacije, topografije, izgrađene sredine i obližnjeg zelenila, sa adekvatnom primenom urbanih uslova primene, bila je fokalna tačka projekta.

Inkorporiranje zelenih tehnologija i materijala zajedno sa obnovljivim izvorima energije ima za cilj očuvanje resorsa i optimizacije troškova poslovanja. Zeleni krov, obilje prirodne svetlosti, kao i prirodna ventilacija u unutrašnjosti zgrade su samo od nekih karakteristika održivog projektovanja.

Više o projektu:

Ime: Hospital Rey Juan Carlos
Arhitektura: Rafael de La-Hoz
Lokacija: Móstoles, Madrid, Španija
Površina parcele: 90.000 metara kvadratnih
Površina iznad zemlje: 69.782 metara kvadratnih
Površina ispod zemlje: 24.923 metara kvadratnih
Ukupna izgrađena površina: 94.705,49 metara kvadratnih
Cena: 74.104.475,25 evra
Fotografije: Alfonso Quiroga

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;