INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija Zemuna

18.04.2012. | Beobuild

Velike poplave od pre nekoliko godina pokrenule su izgradnju nasipa na rečnoj obali u Zemunu. Plan je podrazumevao izgradnju dva nasipa, koji će obezbediti posebno izložen deo priobalja od “Venecije” do restorana “Reka”.

                                                                

Sredinom 2007. počela je izgradnja dela obaloutvrde od restorana “Šaran” do restorana “Reka” u dužini od 400 metara uzvodno. Sama utvrda završena je 2008. godine da bi se krajem 2010. ušlo u narednu fazu izgradnje od “Šarana” do “Venecije”. Pored više nego neophodne zaštite od poplava, ovaj potez dunavske obale ovim projektom trebalo bi da dobije potpuno uređen kaskadni kej sa šetalištem, biciklističkim stazama i modernizovanom prilaznom saobraćajnicom.

U toku je finalna faza izgradnje na potezu od “Venecije” do “Šarana” i trenutno se gradi zaštitni zid na gornjem šetalištu. Obaloutvrda je izgrađena od nepravilnih kamenih blokova, pa je odličan izbor materijala koji se odlično uklapa u ambijent starog Zemuna. Posebno posle prigovora zbog korišćenja betona u izgradnji segmenta uzvodno od restorana “Šaran”. Uskoro se završavaju poslednji radovi na izgradnji obaloutvrde, kada će se preći na popločavanje šetališta i izgradnju stepenica.

                                                                 

                                                 

Pored Zemunskog keja i pijaca u ovom naselju će dobiti funkcionalno-estetski preobražaj. Naime, ova otvorena tržnica je pilot projekat u širem generalnom projektu stvaranja pijaca-trgova. Rešenje za novu pijacu-trg izradio je institut “CIP” koji je svojim predlogom uspešno spojio dve funkcije. Ideja je da tokom prepodnevnih sati to bude moderna pijaca, koja će se po završetku radnog vremena uz pomoć mobilnih tezgi transformisati u gradski trg.

Radovi su i na ovom gradilištu dobro odmakli i već se radi na popločavanju Omladinskog trga zemunske pijace. Pločnici su izrađeni od granitnih ploča i kocki, a u centralnom delu trga izgrađena je manja fontana kako bi se upotpunio otvoreni prostor trga.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;