INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Antibakterijski bakar u javnim prostorima

23.03.2012. | WAN

Postavka antibakterijskog bakra (Antimicrobial Copper™) na aerodromima u Brazilu je pokazala drastično smanjenje u nivoima zaostale bakterijske kontaminacije.

Arhitekte i projektanti su zainteresovani za antibakterijska svojstva bakra već dugi niz godina, često postavljajući takve površine u bolnicama i medicinskim centrima u cilju smanjenja prenošenja štetnih bakterija između zaposlenih, posetilaca i pacijenata. Ono što je zanimljivo jeste da je na aerodromu Congonhas u Sao Paolu u Brazilu, gde je postavljen ovaj materijal na svim površinama koje se redovno dodiruju od gilendera, radnim površinama na šalterima do ograda, primećen šokantni rezultat.

Od postavke sistema u decembru 2011. godine, osoblje aerodroma je prijavilo dramatično smanjenje nivoa zaostale bakterijske kontaminacije, sa manje od 10 kolonijalnih formiranja jedinica (CFUs - colony forming units) po kvadratnom centimetru na bakarnim površinama koje se dodiruju. Kontaminacija na ekvivalentnim površinama od nerđajućeg metala mogu biti visoki i do 800 CFU. Naučna testira su otkrila da mnoštvo bakterija koji imaju 1% šansu za prežuvljavanje nakon perioda od dva sata na antibakterijskom bakru, uključujući ešerihiju koli O157:H7 i vankomicin-rezistentnu bakteriju Enterococcus faecalis.
 
Nauka iza antibakterijskog svojstva je jednostavna i dvostruka. Prvo, postoji osnovna interakcija između površine metala i bakterija koja može da probije spoljnu membranu bakterije. Drugo, ova membrana može biti probušena što izaziva gubitak tečnosti i hranljivih materija. Smatra se da se to dešava putem "kratkog spoja" kako stabilna električna mikro-struja bakterije dođe u kontakt sa površinom bakra, slabeći spoljnu membranu bakterije.

Aerodrom Congonhas je postavio nekoliko antibakterijskih bakarnih elemenata u svojim novim parking prostorima - koji zadovoljavaju 4.000 vozila i 10.000 putnika dnevno - i već žanje koristi od toga. Kompanija Antimicrobial Copper™ objašnjava: "Pomaže što bakar izgleda lepo, ali je činjenica da on stalno može da se bori protiv klica - pored normalnih postupaka čišćenja - i on dobija veliku pažnju od međunarodnih saobraćajnih kompanija. Odluka brazilskog aerodroma je doneta zahvaljujući uvođenju bakarnih rukohvata u metro sistemu u Santjagu u Čileu početkom prošle godine."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;