INFONET-468X60-BANNER

Multifunkcionalni solarni kolektor inspirisan lotusovim cvetom

21.03.2012. | Gizmag

Ovaj novi solarni kolektor crpi inspiraciju iz lotusovog cveta i pruža solarnu energiju malog obima - i električnu i toplotnu - domaćinstvima ili malim preduzećima. Prigodno nazvan Monarch Lotus, ima 18 latica koje se otvaraju i formiraju prečnik cveta od 4m solarnog kolektora koji će, ako razvoj bude po planu, proizvoditi 3kW fotonaponske električne energije i 3kW solarne toplotne energije po jedinici od 100kg u idealnim uslovima.

Čak i u neidealnim vremenskim uslovima, Monarch, kompanija koja stoji iza Lotusa, se nada da će uređaj biti dobar i za solidnih 2kW fotonaponske energije, i istu količinu toplotne. Plan je da kolektor koristi visoko efikasne solarne ćelije sposobne za konverziju 40 odsto zarobljene solarne energije u električnu energiju, dok će Lotus apsorbovati još 40% toplotne energije. Voda je neophodna za hlađenje solarnih ćelija, tako da je topla voda koristan nusprodukt.

Kompanija Monarch tvrdi da će kolektor povezan sa jedinicom za prečišćavanje vode,biti sposoban da proizvede 10.000 litara prečišćene vode po jedinici na dan (zasnovano na idealnoj energiji od 3kW koja bi bila posvećena samo prečišćavanju). Kompanija smatra da je ovo dovoljno prečišćene vode za zajednicu od preko 100 ljudi.

Sposobnost da se otvori i zatvori kao lotusov cvet je više nego samo jeftin trik. Pored lakšeg transporta, zatvoreni Lotus je u boljem stanju da izdrži udare vetra i kiše. Lotus se otvara povlačenjem šest centralnih latica, dok mreža "žica" otvara ostatak.

Iako kompanija Monarch tvrdi da će kolektor biti idealan za kafiće, njegov potencijal za prečišćivanje vode i generisanje električne energije vapi za ulogu u međunarodnom razvoju. Pošto je Lotus slobodnostojeći, a ne montiran na krovu, takva inovacija se može pokazati idealnom za ruralne delove zemalja u razvoju gde kuće nisu izgrađene tako da mogu da izdrže težinu solarnih panela. I zato što je Lotus dovoljno lagan da se preveze kamionom, kompanija Monarch kaže da je idealan za hitnu ptimenu u zonama gde se dogodila katastrofa.

Monarch se nada da se instalirani troškovi ispod 9.000 dolara po komadu mogu postići, što firma izjednačava sa instaliranom cenom od 1,5 dolara po vatu. Inkorporiranje fotonaponskih panela nije završeno, pošto Monarch istražuje vezu sa parnim motorom visokog pritiska kao alternativu, koja je potencijalno efikasnija u generisanju električne energije. Iako je evidentno da je kompanija Monarch stvorila fizički prototip, nije još uvek jasno koliko je kompanija daleko od postizanja svojih ciljeva.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;