Počinje izgradnja prve vertikalne farme u Švedskoj

22.02.2012. | Inhabitat

Pre nekoliko godina švedsko-američka kompanija koja se zove Plantagon je lansirala planove za seriju masovnih nebodera - plastenika koji trebaju da transformišu urbanu poljoprivredu u velikim gradovima. Iako spiralne vertikalne farme deluju previše dobro da bi bile istinite u ovo vreme, kompanija Plantagon je upravo počela izgradnju prve vertikalne farme ovo nedelje u Linkopingu u Švedskoj! Neboder "Plantscraper" će rasti i nudiće sveže povrće stanovnicima, ujedno stvarajući rešenja za neke od najtežih pitanja za gradove: zagađenje.

Kompanija Plantagon je izgleda promenila svoj prvobitni koncept korišćenja dizajna geodetske kupole za pravilni toranj koji ujedno sadrži i prikazuje rast biljaka unutar njega. Ovaj prototipni objekat će se zvati International Centre of Excellence for Urban Agriculture, i biće mesto za naučnike koji će testirati nove tehnologije u cilju poboljšanja urbane poljoprivrede.

Unutar masivnih staklenih zidova, povrće će se gajiti u saksijama, a zatim prenete na nosače postavljene oko ogromne centralne spirale. Biljke rastu kako nosači polago migriraju niz centralno jezgro i spremne su da se bere kada stignu do dna. Biljni ostaci i đubrivo će biti prikupljano usput i pretvoreno u biogas za pokretanje sistema grejanja i hlađenja unutar staklenika. Naučnici ne žele da vertikalna farma samo gaji hranu, već i da im pomogne u razvoju održivih rešenja za energetiku, toplotu, otpad, i vodu svakodnevnog gradskog života.

Izgradnja ove ogromne vertikalne farme kompanije Plantagon će, prema predviđanjima, trajati 12 do 16 meseci.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...