INFONET-468X60-BANNER

Otvorena najveća na svetu vetroelektrana na moru

13.02.2012. | Gizmag

Vetroelektrana Walney nadomak obale Kumbrije u Velikoj Britaniji otvorena je 9. februara, čime je postala najveća vetroelektrana na svetu na moru. Stotinu i dve turbine, koje se prostiru na 73 kvadratna kilometara, obezbeđuju maksimalnu snagu od 367,2 megavata. Tvrdi se da će postrojenje obezbediti dovoljno energije za oko 320.000 kuća - što čini polovinu domaćinstava u regiji Kumbrija (Cumbria).

Prva faza projekta, Walney 1, proizvodi električnu energiju od januara 2011. godine uz pomoć 51 vetroturbine visine 137 metara, gde je prečnik rotora od 107 metara. Završena druga faza, Walney 2, dodala je još 51 turbinu još veće veličine. Ove vetroturbine od 150 metara imaju po tri lopate (od kojih svaka ima po 18 tona) sa ukupnim prečnikom od 120 metara.

Uprkos različitim dimenzijama, sve turbine su snage od 3,6MW i proizvedene od strane kompanije Siemens. Sve u svemu, jedna vetroturbina teži 550 tona. Druga faza projekta je završena u impresivno tesnom vremenskom roku od šest meseci.

Specifikacije turbina su posebno dobro prilagođene za znatnu količinu vetrobogatsva koju Velika Britanija ima, funkcionišući na brzinama vetra od 4 do 25 m/s, gde je najbolja operativnost pri brzini od 14 m/s, u oblasti gde su prosečne brzine vetrova 9 metara u sekundi.

Mapa ispod pokazuje poziciju vetroparka Walney u Irskom moru. Rastojanje od turbina do obale varira između 14,4 i 25,6 kilometara - što je značajna daljina koja pomaže da se smanji vizuelni uticaj koji vetrofarma ima na obalu. Plava i crvena linija na mapi označava položaj kablova za Walney 1 i 2.

Postrojenje koristi podstanice na vodi, koje pojačavaju napon sa 34kV na 132kV. Ovo je dobra stvar za životnu sredinu pošto prenos na višim naponima minimizira gubitke, i tako smanjuje potrebu za neefikasnim niskonaponskim prenosima do kopnenih podstanica.

Vetrofarma je izgrađena od strane kompanije pod nazivom Walney (UK) Offshore Windfarms Limited, što je zajedničko preduzeće sa kompanijom DONG Energy i SSE kao većinskim vlasnicima akcija. Kompanija DONG je takođe većinski vlasnik akcija u još većoj vetrofarmi London Array.

Nije jasno kada će ova vetrofarma od 1.000 MW biti završena, iako bi faza 1, koja bi trebalo da ima maksimalni kapacitet od 630 MW, trebala da bude gotova do kraja godine. Samim tim, vetrofarma Walney neće držati primat još dugo. Kompanija DONG će se svakako potruditi da poboljša svoj učinak nakon izgradnje postrojenja Walney i njegove faze 2 (prema britanskom listu Gardijan) za koga kompanija DONG tvrdi da je najbrže izgrađena vetrofarma ovog tipa na svetu.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;